Annons
X
Annons
X

Fondförvaltare bör redovisa privata innehav

Fondmarknaden skulle vinna på att bli mer personlig. Det är ju människor av kött och blod som placerar åt oss. Och dessutom är personligt ägande ett av de viktigaste kriterierna för en framgångsrik fond.

Fondanalys blir lätt tabeller med siffror över historisk avkastning och matriser över placeringar och risker. Men i grunden handlar det om människor. Människor som förhoppningsvis brinner för att ge oss så bra avkastning som möjligt på våra sparpengar. Och då talar jag förstås om aktivt förvaltade fonder och inga datastyrda indexfonder.

Denna värld är inte helt olikt sportens värld där vi också kan läsa tabeller och vet att bakom varje resultat döljer sig en människa som gjort en insats.

Tyvärr är många fondförvaltare alltför blyga violer. De vill helst inte synas i media och är dåliga på att själva framhålla sina fördelar. I stället gör arbetsgivaren reklamkampanjer för fonden men sällan för fondförvaltaren.

Annons
X

Blygsam eller inte, en fondförvaltare har som jag ser det en skyldighet att synas och stå till svars inför spararna.

Men när en tidning för många år sedan gjorde ett stort uppslag med namn och bild på ett stort antal fondförvaltare, kartlade deras inkomster, bostäder, bilar och brott blev det ett ramaskri i branschen.

Trots att det visade sig att förvaltarna var mycket mer laglydiga än svensken i gemen.

Vad brukar då känneteckna en framgångsrik fondförvaltare?

Först och främst att han eller hon inte lever alltför splittrat. Det är en varningssignal om fondförvaltaren ansvarar för många fonder, särskilt om de är på olika marknader.

Ett eget ägande i fonden är också en stor fördel. Det visar en hel del forskning. Bland andra har Allison L Evans vid University of North Carolina jämfört amerikanska fonder under åren 2001-2004. Hon fann ett klart samband mellan avkastningen och hur mycket fondförvaltaren själv placerat i fonden. Större ägande gav bättre avkastning.

Ser vi till amerikanska Morningstars rating får den genomsnittliga aktiefonden där förvaltaren inte själv investerar lägre betyg än snittet där förvaltaren har investeringar. När förvaltaren har mer än 1 miljon egna dollar i fonden blir snittet 3,51 stjärnor.

Här är tyvärr de svenska fondförvaltarna alltför hemlighetsfulla och många vill säkert inte berätta vilka tillgångar de har och hur rika de är. I USA är det däremot obligatoriskt sedan 2005 att redovisa förvaltarens eget innehav i fonden.

Det vore bra om vi i Sverige fick veta mer. Kanske kunde innehavet anges i olika intervaller om det känns skrämmande att säga det exakta beloppet. Och frågan är om det inte borde vara som med insiders i noterade bolag att förvaltare var skyldig att offentliggöra förändringar innehavet. För det skulle ju vara en riktigt bra varningssignal för oss sparare om vi fick veta när förvaltaren säljer och tvärtom en positiv signal om förvaltaren köper.

Det är även värt att notera att fondbolag som ägs av fondförvaltarna ofta prisbelönas. Nu senast när Privata Affärer delade ut utmärkelsen Årets Fond i sex klasser. Lannebo Fonder tog hem både priset som Årets Fondbolag och Årets Sverigefond. Bland andra framgångsrika förvaltarägda bolag finns Skagen Fonder, Didner & Gerge och Brummer & Partners.

Skickliga förvaltare ska prisbelönas, däremot tror jag att stora bonusar utan egen risk snarare är en nackdel. Då räcker det med att hamna kring index för att få ut bonusen och det är inte tillräckligt tycker jag för en fond som är dyrare än en ren indexfond.

Både inom sportens värld och inom fondvärlden finns det talanger. Som de flesta av oss vet räcker det inte med att gå till en bra frisersalong, det måste också vara en bra frisör som klipper om vi ska vara beredda att betala ett högre pris för klippningen. Svårare än så är det inte med fondbolagen och deras förvaltare. På samma sätt som en erfaren frisör kan mer så föredrar jag förvaltare som har varit med en tid och upplevt både börsras och bubblor.

Med åren har jag spanat in några som jag gillar. Det är inte säkert att dessa personer passar andra sparare. Var och en måste hitta sina förvaltare, på samma sätt som en frisör inte passar alla.

Ska vi känna förtroende för de människor som tar på sig ansvaret att förvalta de pengar vi slitit ihop måste även dessa människor våga bli granskade lika noga som de politiker vi anförtror att styra.

De får inte vara rädda för att då och då lyftas fram som hjältar och då och då få skäll för uselt resultat.

Det ingår i jobbet och i den lön de får.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X