Annons

Fonder ökar trycket på guld

Efterfrågan på guld ökade med 38 procent under det första kvartalet i år. Mer än 1000 ton guld köptes upp, till ett värde av 30 miljarder dollar. Bakom det ligger främst ett antal guldplacerande fonder. Däremot har både industrin och smyckeskunder minskat sina guldköp.

Publicerad

OSLO Den största ökningen i den globala efterfrågan på guld i år har kommit från börshandlade fonder, på engelska förkortat ETF (Exchange Trade Funds). Det är fonder som köper guld och sedan låter investerare köpa en andel av detta, lika enkelt som det är att köpa en andel i en aktiefond. Eftersom handeln sker elektroniskt flyttas aldrig guldet, utan byter bara ägare. Men när nya kunder kommer till måste fonderna köpa fler guldtackor.

Efterfrågan från de börshandlade fonderna exploderade med en ökning på 540 procent under det första kvartalet, enligt statistik från branschorgansiationen World Gold Council. Även inköpen av mynt och tackor direkt av investerare ökade, men med mer blygsamma 33 procent. Ett problem har varit att världens myntpräglare inte hunnit med att tillfredsställa den stora efterfrågan.

Annons
Annons
Annons