Annons
X
Annons
X

Fond stoppar pengar till KI-kirurgen

Hjärt-lungfonden skulle ha betalat ut en halv miljon kronor i anslag till den omtalade forskaren Paolo Macchiarini. Nu säger fonden till SvD att de stoppat utbetalningarna.

Samtidigt har KI-kirurgen hamnat i nytt blåsväder efter ett reportage i amerikanska tidningen Vanity Fair.

Macchiarini-skandalen
[object Object]
Forskningspengar stoppades tidigare av Vetenskapsrådet, nu även Hjärt-lungfonden. Foto: Lorenzo Galassi/TT

Den omtalade forskaren och kirurgen Paolo Macchiarini, anställd av Karolinska institutet, var huvudsökande till ett forskningsanslag på 500 000 kronor från Hjärt-lungfonden i fjol. SvD kan berätta att fonden förra året stoppade utbetalningen till Macchiarini.

– Vi har tidigare gett honom anslag men vi stoppade hela anslaget för 2015. När vi fick höra om att det pågår en polisutredning så beslutade vi att inte betala ut de här pengarna, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Därmed går Hjärt-lungfonden på samma linje som Vetenskapsrådet, som tidigare satte stopp för forskningsanslag till KI-kirurgen, två miljoner kronor om året.

Annons
X

– Det är allvarligt för alla, framför allt för patienterna, vi jobbar ju för att rädda liv. Vi följer ärendet för att se vad som händer, säger Kristina Sparreljung till SvD.

KI-kirurgen har samtidigt hamnat i nytt blåsväder efter ett reportage i den amerikanska tidningen Vanity Fair.

En kvinna som tidningen intervjuat säger sig ha haft en relation med Macchiarini mellan åren 2013 och 2015. Enligt kvinnan ska han ha friat till henne och planerat ett stort bröllop där han bland annat lovat att bjuda in Vladimir Putin, Barack Obama och påven Franciskus, skriver Vanity Fair.

Macchiarini ska enligt tidningen ha förklarat för kvinnan att han varit personlig läkare åt påven Franciskus, och att han haft Obama och Clinton som patienter. Vanity Fair har varit i kontakt med Vatikanen som tillbakavisat alla sådana uppgifter. Enligt kvinnan ska allting ha varit en bluff, något bröllop blev aldrig av.

I Vanity Fair ifrågasätts även KI-kirurgens professorstitel i Italien. Tidningen hänvisar till uppgifter i en utredning 2010 från Careggi universitetssjukhus i Florens som inte offentliggjorts. Två utredare säger till tidningen att Macchiarini aldrig haft någon full professorsgrad. Han ska i en del CV:n ha uppgett att han varit professor. SvD har sökt utredarna Pietro Tonelli och Clemente Crisci via telefon och mejl för en kommentar utan att lyckas.

Karolinska institutet har efter artikeln granskat Macchiarinis CV och kommit fram till att läget är oförändrat när det gäller rekryteringen av KI-kirurgen. Lärosätet hänvisar till Macchiarinis dokumentation, där han ska visat en titel motsvarande adjungerad professor 2001, det vill säga inte full professorsgrad.

– Från våra undersökningar nu har vi funnit att det underlag som rekryteringsutskottet vid KI fick ta del av framgick från intyg från Hannover att läkaren 2001 förordnats som ”Ausserplanmässiger professor”, med detta menas adjungerad professor, säger Magnus Ingelman-Sundberg, professor på KI och tidigare i ordförande i rekryteringsutskottet på KI.

– Rekryteringsutskottet bedömde att Macchiarini, baserat på hans CV om 34 sidor, inkluderande 106 vetenskapliga publikationer, som helhet var professorskompetent.

**Däremot stoppades Macchiarini **från att ansöka om full professorsgrad 2012.

– Det kom en förfrågan om att han skulle anställas som professor, det tillstyrkte jag inte eftersom han var under utredning i Italien för kriminalitet.

SvD har sökt Paolo Macchiarini via mejl vid tre tillfällen och även sökt honom via Karolinska institutets pressavdelning för en kommentar, dock utan att lyckas.

"Jag tror att Paolo kanske reser och inte kan kolla mail, eller så vill han inte svara", skriver KI:s pressekreterare Claes Keisu i ett mejl till SvD.

Läs SvD:s samlade granskning om KI-kirurgen svd.se
Annons

Forskningspengar stoppades tidigare av Vetenskapsrådet, nu även Hjärt-lungfonden.

Foto: Lorenzo Galassi/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X