Fölster ser mörka moln

Industriproduktionen faller och antalet anställda minskar med 300 000 - 4000 000 de kommande tio åren, enligt Svenskt Näringsliv. Framtidsvisioner och politiska åtgärder är nödvändiga för att andra branscher ska kunna växa, är budskapet. Men TCO:s chefsekonom Lena Hagman anser att Svenskt Näringsliv ägnar sig åt skrämselpropaganda.

Under strecket
Publicerad
I Stefan Fölsters (överst) nya bok framkommer det att den svenska industriproduktionen kommer minska till förmån för utländska investeringar.
Men Lena Hagman, chefsekonom på TCO, tycker att analysen liknar ett skräckscenario och är överdriven. Jan Nygren, vice vd på Saab, tog dock emot Fölsters scenario med öppna armar och ansåg att bidraget är viktigt för debatten.

I Stefan Fölsters (överst) nya bok framkommer det att den svenska industriproduktionen kommer minska till förmån för utländska investeringar. Men Lena Hagman, chefsekonom på TCO, tycker att analysen liknar ett skräckscenario och är överdriven. Jan Nygren, vice vd på Saab, tog dock emot Fölsters scenario med öppna armar och ansåg att bidraget är viktigt för debatten.

Annons

Den svenska industrisektorn kommer att krympa rejält fram till 2020, hävdar Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster i en bok som kommer ut inom kort. Till grund för den framtidsvision som tecknas i boken ligger bland annat enkäter till 324 vd:ar i större svenska företag. Deras bedömning är att industriproduktionen minskar i Sverige till förmån för utländska investeringar. Antalet jobb inom industrirelaterad produktion minskar med 30 000-40 000 jobb per år de närmaste tio åren.

– Produktionsjobb kommer att ersättas med teknik. Det ser vi redan. Det gäller allt från förpackning av kött till bioteknik, säger Stefan Fölster.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons