Annons
X
Annons
X

Folktandvården säljer tio kliniker

Styrelsen för Folktandvården i Stockholms län kan tänka sig att sälja tio av sina sammanlagt omkring 100 mottagningarna i Stockholmsområdet. Men ingen av de två stora klinikerna i Stockholms innerstad kommer att bli till salu. Om nu inte politikerna i landstinget redan på onsdag ändrar på förslaget vill säga.

Folktandvården i Stockholm kommer att privatiseras och nu börjar det klarna vilka kliniker som ska säljas ut.
Folktandvården i Stockholm kommer att privatiseras och nu börjar det klarna vilka kliniker som ska säljas ut. Foto: INGVAR KARMHED

Styrelseproffset Meg Tivéus är ordförande i Folktandvårdens styrelse och hon menar att man nu hittat en bra blandning av mottagningar i länet som kan övergå i privat regi.

– Nu får vi en möjlighet till ökad konkurrens och mångfald i länet. Vårt förslag äventyrar inte Folktandvården som ett stabilt och framgångsrikt företag, säger hon.

Följande tio mottagningar ska enligt förslaget läggas ut på en anbudsförsäljning där den som lägger det högsta budet vinner:

Annons
X

Alby.

Bollstanäs.

Hallstavik.

Jordbro.

Järna.

Kallhäll.

Nykvarn.

Rimbo.

Salem.

Tuletorget i Sundbyberg.

Maria Wallhager (FP) är ordförande i det produktionsutskott inom landstinget som har ägaransvar för Folktandvården är mycket nöjd med förslaget och tänker för egen del ställa sig bakom det på onsdag.

– Man har gjort en bra avvägning mellan stora och små mottagningar och det kommer leda till en ökad konkurrens. Det är bra att man inte tagit med de två kvarvarande klinikerna i Stockholms innerstad. Att det fanns förslag om att sälja både Karlaplan och Fridhemsplan hade kanske varit bra för en del av personalen, men inte för patienterna och deras möjlighet att få välja mellan privata och offentlig tandvård, säger Maria Wallhager.

Sedan länge har den borgerliga alliansen i Stockholmslandstinget deklarerat att 7-9 procent av Folktandvårdens verksamhet ska försäljas till privata företag. Alliansen vill öka mångfalden sägs det trots att den privata tandvården redan är så dominerande i Stockholmsområdet, särskilt Stockholms innerstad.

Ursprungligen var tanken att några av Folktandvårdens mottagningar bara skulle knoppas av till personal som visat intresse för att ta över sina kliniker. Men sedan några månader ligger det en död hand över alla avknoppningar i väntan på att alla juridiska frågetecken ska rätas ut. Dessutom menade just ledningen för Folktandvården att det var direkt olämpligt att sälja klinikerna i Vällingby, Mörby, Karlaplan och Fridhemsplan för att det inte skulle uppstå ett privat monopol i dessa områden.

Stort intresse för privatisering http://www.e24.se/samhallsekonomi/sverige/artikel_969023.e24
Annons
Annons
X

Folktandvården i Stockholm kommer att privatiseras och nu börjar det klarna vilka kliniker som ska säljas ut.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X