Annons
X
Annons
X

Källor: "Folksam vill placera Swedbank på säljlistan"

Swedbanks största ägare, Folksam med vd Jens Henriksson, vill minska sitt ägande i Swedbank. Det uppger flera välunderrättade källor. Det öppnar upp för en stor nordisk bankaffär. Folksam tillbakavisar dock uppgifterna.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

**Bortom den uppmärksammade **vd-skandalen i Swedbank pågår en annan diskussion, den om bankens framtid. Bankens huvudägare Folksam, med vd Jens Henriksson, har vid olika tillfällen flaggat för att det inte är självklart att man är en långsiktig huvudägare.

Uppgifter som Henriksson tillbakavisar. Men samtidigt finns det också en ambition hos ordförande Anders Sundström att ta upp spåret och leta en stor bankaffär Swedbanks del, enligt uppgifter till SvD.

En sammanslagning med Danske Bank är det som ligger närmast till hands uppger personer nära processen att utvärdera Swedbanks framtid till SvD Näringsliv. AP Möller, huvudägare i Danske Bank, har sedan finanskrisen, då banken höll på att gå under, ställt sig positiva till att medverka till att bilda en ny stor nordisk bank genom köp eller fusion med en annan bank.

Annons
X

**Bland annat har **uppvaktade man då, under finanskrisen, Handelsbanken, men då ska Industrivärden sagt nej till en affär eftersom deras ägarandel i den sammanslagna banken skulle bli för liten. Nu är det Swedbank som Danske Bank ska ha en dialog med.

– Danske Bank har lägst kapitalkrav av alla de nordiska bankerna och kan följaktligen räkna hem en storaffär lättare än någon annan. Blir det en affär med Swedbank så kan man sannolikt frigöra runt 25–30 miljarder kronor som inte Swedbank längre behöver binda under de danska kapitalkraven, konstaterar en person med insyn i de olika samtal som förs mellan storbankerna.

Mycket talar för att det blir Swedbank som köps i en sådan affär inte bara tack vare de tiotalsmiljarder som kan delas ut till ägarna om kapitalkraven blir lägre med danska regler. Den tidigare regeringen med finansminister Anders Borg men också Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen har gjort klart att den svenska banksektorn redan är för stor för svensk ekonomi.

Det betyder att om Swedbank står som köpare skulle det öka den svenska banksektorns storlek ytterligare, en sådan affär skulle sannolikt inte få godkänt av de svenska myndigheterna. Däremot så skulle en försäljning av Swedbank betyda att den svenska banksektorn krympte liksom riskerna sett till svensk ekonomi.

**Att det just är **Danske Bank som är aktuell beror på flera saker. Sedan många år finns även aktivistfonden Cevian i Danske Banks ägarlista. Lars Förberg har suttit i bankens styrelse på Cevians mandat men tidigare i veckan blev det klart att han avböjer omval. Det har satt fart på spekulationerna att Cevian är beredda att sälja de drygt 7 procenten fonden äger i Danske Bank.

– Det skulle nog passa Christer Gardell ganska bra att kliva av efter en affär med Swedbank. Dels med tanke på runt 25 miljarder som blir över i Swedbank tack vare lägre krav om man blir en dansk bank. En affär kan också ge ytterligare en uppvärdering då kostnadssynergier med mera räknas hem när två banker blir en, menar en annan källa som följer diskussionerna.

Christer Gardell och Cevian var tidigare storägare i Swedbank och startsträckan är inte särskilt lång att ta ställning till en affär för Cevians del, menar källan vidare.

Att Swedbanks ordförande Anders Sundström är ifrågasatt från aktieägarhåll efter debaclet runt vd-bytet och det faktum att banken just nu inte har någon ordinarie vd kan också driva på viljan att göra en affär nu, menar SvD:s källor. En affär med Danske Bank och Swedbank kan också sätta fart på andra nordiska banker.

Folksam och försäkringsjättens dåvarande ordföranden Anders Sundström började redan för ett par år sedan att se över olika strategiska alternativ för Swedbank. Då var det framförallt Den Norske Bank, DnB som länge sökt olika sätt att försöka bredda sin i huvudsak norska bankverksamhet som var trolig partner.

Swedbanks största ägare Folksam ska ha ställt sig positiva till att försöka hitta förutsättningar för en storaffär liksom Swedbanks styrelse. Då ska även Danske Bank ska ha uttryckt intresse att vara delaktiga. Därmed skulle Danske, DnB tillsammans med Swedbank skapa en andra stor nordisk bank och kunna utmana Nordeas position.

Folksams vd Jens Henriksson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Men i och med det fallande oljepriset och den kris som norsk ekonomi upplever i spåren av den så har DnB:s aktiekurs rasat på Oslobörsen under förra året. Samtidigt har Danske Banks återhämtat sig vilket svängt om styrkeförhållandena.

– Faktum kvarstår dock att DNB är hopplöst beroende av norsk ekonomi och skulle behöva diversifiera sig. Men en stötesten för norrmännen är att man vill att en ny storbank ska ha sitt huvudkontor i Oslo, säger en person som följer DnB:s försök att växa utanför Norge.

DnB kontrolleras av den norska staten som äger hela 34 procent av banken. Men näst största ägare är Sparebanksstiftelsen som har sin motsvarighet i de svenska sparbanksstiftelserna som är storägare i Swedbank.

Folksams vd vill inte kommentera SvD:s uppgifter närmare utan upprepar det Folksam officiellt sagt tidigare om innehavet i Swedbank.

– Jag kommenterar inte rykten. Vårt innehav i Swedbank är långsiktigt och strategiskt, säger Henriksson till SvD.

SvD har sökt Danske Banks ägare, däribland Cevian.

Annons
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT Bild 1 av 2

Folksams vd Jens Henriksson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X