Annons
X
Annons
X

Folksam tillbakavisar uppgifter om FI-press

Nu bemöter Folksam, med vd Anders Sundström i spetsen, medieuppgifterna om att det var skarp kritik från Finansinspektionen, FI. Kritiken ska ha fått Folksam att i panik sälja de fyra så kallade LO-fonderna till Robur, i fredags. Detta påstående är inte sant, skriver Folksam i ett mejl till SvD Näringsliv.

[object Object]
Anders Sundström, vd för Folksam. Foto: ROBERT HENRIKSSON

Försäkringsbolaget konstaterar att orsaken till att man överlåter förvaltningen till Swedbank Robur är just den som informerades om i ett pressmeddelande: att Folksam renodlar sin verksamhet.

Enligt tidningen Dagens Industri berodde däremot försäljningen på att försäkringsbolaget inte uppfyllt de kriterier som krävs för att ha fondtillstånd. Sedan FI pressat bolaget tvingades Folksam i fredags att göra av med de aktuella fonderna.

Icke så, menar Folksam. Bolaget exemplifierar orsaken till försäljningen, renodlingen, med att Folksam redan för fem år sedan aktivt klev ur hanteringen av fonder genom att sälja Folksam Fond till Robur. I fjol såldes Folksam Spar till Indecap.

Annons
X

– Nu fortsätter vi på den utstakade vägen, då vi tillsammans med den andra ägaren LO, överlåter även Folksam LO Fonds förvaltning till Swedbank Robur, skriver Folksam i mejlet till SvD Näringsliv.

Genom överlåtelsen kan Folksam LO Pension fullt ut fokusera på kärnverksamheten – på kunderna, deras behov och att kunna erbjuda bra pensionssparande. För Swedbank Robur passar förvaltningsuppdraget väl in i verksamheten, inte minst med tanke på deras erfarenhet inom området hållbara investeringar, skriver Folksam.

Folksam medger dock att FI genomfört en granskning av bolagets fondverksamhet mellan åren 2008 och 2010 och att myndigheten då har påpekat en del brister i Folksam LO Fond AB:s interna styrning och kontroll.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sedan dess har skett räfst och rättarting. En ny oberoende styrelseordförande, oberoende styrelseledamöter och ny vd är några av de åtgärder från programmet som Folksam nu genomför för att på ett tydligt sätt förstärka bolagsstyrningen i Folksam LO Fond AB, fram till dess att bolaget avvecklats. Folksam konstaterar också att inga av de brister FI påpekat har påverkat fondandelsägarna.

  För Dagens Industri bekräftar dock FI att det pågår en granskning som tros vara klar före sommaren.

  Annons
  Annons
  X

  Anders Sundström, vd för Folksam.

  Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X