Annons
X
Annons
X

Folksamtoppar hoppar av bjudresa till EM

Försäkringsbolaget Folksam hoppar av Svenska Fotbollförbundets gratisresa till fotbolls-EM. Förutom middag, hotell och matchbiljetter ingår vinprovning i Champagne. Fotbollförbundet uppger att champagneprovningen framställts på fel sätt i inbjudan.

EM-turneringen
Förbundskapten Erik Hamrén vid en träning med landslaget inför fotbolls-EM.
Förbundskapten Erik Hamrén vid en träning med landslaget inför fotbolls-EM. Foto: SvD och Janerik Henriksson/TT

Folksam är officiell nationell sponsor till Svenska Fotbollförbundet. Samarbetet mellan försäkringsbolaget och svensk fotboll sträcker sig flera decennier tillbaka i tiden. Under våren har två chefer på Folksam planerat att se Sveriges premiärmatch mot Irland måndag 13 juni på plats på arenan Stade de France i Paris.

Svenska Fotbollförbundet hade erbjudit två platser till Folksam. Förutom biljetter till fotbollsmatchen innebar det gratis flyg till och från Frankrike, middag på kvällen innan matchen, utflykt till distriktet Champagne med vinprovning hos Taittinger och två hotellnätter.

Under vistelsen skulle Folksam nätverka med andra sponsorer och ha konferens. En föreläsning av Svenska Fotbollförbundets Jonas Nystedt fanns också på schemat.

Annons
X

Men efter att SvD Näringsliv börjat ställa frågor om resan beslutade Folksam att ställa in. De två cheferna ska nu stanna hemma i Sverige.

– Det har att göra med Folksams etiska regler. Den här typen av event ska vi tacka nej till, säger Ylva Wessén som är chef för regelefterlevnad på Folksam.

Som skäl till att inte delta i liknande tjänsteresor finns regler om måttfullhet och att innehållet ska vara tydligt kopplat till arbetet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi kan också välja att delta, men bekosta vissa delar själva. Vi har valt att avstå resan helt, säger Folksams Ylva Wessén.

  För att tjänsteresor med liknande gratiserbjudanden, som dyra inträdesbiljetter eller vinprovningar, inte ska uppfattas som ett försök att påverka affärspartners ska eventen i förväg vara specificerade i avtal. Annars kan det ses som en muta, säger Institutet mot mutors generalsekreterare Helena Sundén.

  Svenska Fotbollförbundet uppger att resan är en del av de avtal som finns upprättade med sponsorerna. Den största sponsorn, statliga Svenska spel, ingick för två år sedan ett sexårsavtal med Svenska Fotbollförbundet värt drygt 900 miljoner kronor. I år är nio personer från Svenska spel bjudna av Svenska Fotbollförbundet till Paris.

  Sammanlagt åker drygt 100 personer på resan till Sveriges premiärmatch. Med på resan är förutom helstatliga Svenska spel andra stora sponsorer som Ica, Intersport och Adidas. Det är denna resa som Folksam hoppat av.

  Efter en rundringning som SvD Näringsliv genomfört framkommer det att flera av de stora sponsorerna nobbar vinprovningen i Champagne. Svenska spels nio personer kommer att konferera på hotellet istället för att besöka champagneproducenten Taittinger.

  – Vi avstår, säger Andreas Jerat på Svenska spel.

  Sportbladet har tackat nej till att vara med och prova champagne. Även middagen som fotbollsförbundet bjuder på kvällen innan matchen har fått nej.

  – Vi kommer att fokusera på jobbet där nere, säger Pär Ekroth, reklam- och sponsringschef på Aftonbladet.

  En annan av fotbollsförbundets huvudsponsorer, Swedbank, åker ned till Frankrike med ett 20-tal medarbetare och ett 40-tal gäster. Banken väljer att inte utnyttja något av Svenska Fotbollförbundets erbjudanden – varken flygresa, champagneprovning eller matchbiljetter.

  **Även storsponsorn Ica **uppger att företagets medarbetare – tre stycken – struntar i att vara med på vinprovningen. Istället ska de ha interna möten.

  Intersport uppger via mejl att en eller två personer ur företagets event- och sponsoravdelning ska åka till Frankrike på fotbollförbundets bekostnad. Deltagandet sker enligt "satt program". SvD har sökt Intersport för att få veta om företaget ska delta i vinprovningen.

  Svenska Fotbollförbundet beklagar att samarbetspartnerna ger vinprovningen nobben och att Folksam hoppar av resan i sin helhet. Förbundets generalsekreterare uppger att det i eventprogrammet för Parisresan smugit sig in en missvisande formulering gällande champagneprovningen.

  – Det finns en formulering i inbjudan som är olycklig och rent ut sagt dålig, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

  SvD Näringsliv har bett att få ta del av inbjudan för att se hur vinprovningen presenterades. Förbundet återger formuleringen via mejl:

  Buss till Taittinger, Champagne
  Visning, provsmakning, lunch
  Buss till hotellet med ankomst ca kl 19.30

  Enligt Svenska Fotbollförbundet ska cirka 40 till 50 personer, alltså knappt hälften av de totalt 100 medresenärerna, delta i resan till Champagne.

  Annons

  Förbundskapten Erik Hamrén vid en träning med landslaget inför fotbolls-EM.

  Foto: SvD och Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X