Folkrörelserna behöver ”eliten”

Under strecket
Publicerad
Annons

Vem i hela världen kan man lita på, sjöng Hoola Bandoola Band 1972. Deras svar var en rak vänster. Sedan rasade Berlinmuren och Sovjetunionen och nya hjältar intog scenen: PG Gyllenhammar och Percy Parnevik vägde tungt på nittiotalet. I takt med feta bonusar och fallande aktiekurser föll förtroendet för företagsledare.

Vem kan man lita på i dag? Göran Greider varnar för förtroendevalda inom folkrörelser. Han menar att de har för stort inflytande och skjuter på den representativa demokratin. Direkt demokrati är ur ett demokratiskt perspektiv bättre - men opraktisk. Att hyra Globen var gång ett beslut ska tas i en större organisation är svårt att genomföra.
Tillsvidare får folkrörelserna nöja sig med att välja personer som man litar på. 400 000 personer har förtroendeuppdrag inom facket. Greider har rätt i att eliten oftast får uppdragen. I ett klassamhälle är det eliten som har resurserna: Talets gåva, det skrivna ordet och ett utbyggt socialt nätverk. Resurser som bedöms som nyttiga när organisationens
intressen ska tillvaratas.

Annons
Annons
Annons