Annons
X
Annons
X

Folkrättsexpert: ”Asyl löser inte Assanges problem”

Assanges politiska asyl i Ecuador har enligt folkrättssexperten Ove Bring ingen betydelse. ”Det är ett gigantiskt slag i luften”, säger han. Svenska åklagarmyndigheten meddelar att beslutet inte påverkar den svenska förundersökningen.

Julian Assange
Julian Assange Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP

En europeisk arresteringsorder finns sedan tidigare utfärdad mot Julian Assange. När han nu fått politisk asyl i Ecuador menar hans advokat Per E Samulesson att den ordern inte kan genomföras. Helt felaktigt, menar Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

– Det stämmer inte. Ecuador har som enskild stat tagit ett eget beslut, omvärlden behöver inte respektera det beslutet. Först om Julian Assange skulle befinna sig i Ecuador kommer man att respektera det, USA skulle inte invadera Ecuador för att få ut honom.

DETTA HAR HÄNT:
Assange får politisk asyl

Annons
X

Det rättsliga läget är enligt Ove Bring samma som före beslutet.

– Det är ett beslut som inte betyder något. Det är ett gigantiskt slag i luften, det löser inte Assanges problem. Han är fortfarande hänvisad till sitt diplomatiska skydd på Ecuadors ambassad. Så fort han försöker utnyttja att han fått asyl så måste han lämna ambassaden och komma ombord på ett flygplan.

I ett sådant läge skulle den brittiska polisen därmed ha all möjlighet att gripa honom.

– Storbritannien har fortfarande möjlighet att leva upp till sin förpliktelse enligt EU-rätten att föra honom till Sverige, och i ett sådant läge kommer man att göra det.

CLAES BORGSTRÖM:
”Näst intill otroligt”

Överåklagaren Marianne Ny kommenterar inte beskedet och Åklagarmyndighetens pressansvariga Britta von Schoultz säger att läget i den svenska förundersökningen inte förändras.

I nuläget är det enligt henne inte aktuellt att genomföra ett förhör med Assange i Storbritannien vilket hans advokater har velat.

– Det har inte varit det hittills och åklagaren har där gjort ett övervägande i utredningen och bedömt att det finns skäl för att han behöver vara tillgänglig i Sverige under den fortsatta förundersökningen. Det är den bedömning som åklagaren fortfarande gör, säger Britta von Schoultz.

Så länge han har tillstånd kan han stanna där på sin gummimadrass. Det fanns en ungersk kardinal som blev kvar på amerikanska ambassaden i Ungern under 15 år efter revolutionen 1956, jag vet inte om det är vad Julian Assange har tänkt sig.
Ove Bring, folkrättssexpert

Ove Bring tror inte att den hållningen kommer att ändras.

– Det finns möjlighet till bevisupptagning utomlands men då skulle det ha skett i ett mycket tidigare läge. Den svenska åklagaren tycker nog att det skulle vara ett väldigt olyckligt prejudikat för det svenska rättväsendet att man kan tvinga sig fram och få en gräddfil till rättsväsendet i Sverige.

Det enda Julian Assange kan göra nu för att slippa bli transporterad till Sverige är enligt Ove Bring att stanna inom ambassadens murar.

– Så länge han har tillstånd kan han stanna där på sin gummimadrass. Det fanns en ungersk kardinal som blev kvar på amerikanska ambassaden i Ungern under 15 år efter revolutionen 1956, jag vet inte om det är vad Julian Assange har tänkt sig.

Ove Bring bedömer inte att sannolikheten för att USA ska begära ut Assange ökar om skulle befinna sig i Sverige jämfört med i Storbritannien.

– USA har ju mer utvecklade relationer med Storbritannien än med Sverige, så det är väldigt svårt att förstå logiken i den rädslan.

Hans bedömning är att det enda Sverige kan göra nu är att avvakta och att sköta sina relationer med Storbritannien så att de håller bevakning över när och om han lämnar Ecuadors ambassad.

Wikileaks:
Ett mycket glädjande besked

Annons
Annons
X

Julian Assange

Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 1 av 4

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino vid presskonferensen i dag.

Foto: AP PHOTO Bild 2 av 4

Stökigt utanför ambassaden i London.

Foto: AP PHOTO/SANG TAN Bild 3 av 4

Assange utanför domstolen i London.

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/AP Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X