Annons
X
Annons
X

Folkpartister kan fälla FRA

Flera folkpartister tänker liera sig med oppositionen och FRA-lagen kan rivas upp i höst. Om inte regeringen självmant ändrar sig planerar ledamöterna att skriva en motion som stoppar lagen.

Camilla Lindberg, Cecilia Wikström, Birgitta Ohlsson, Maria Lundqvist-Brömster, Agneta Berliner och Solveig Hellquist.
Camilla Lindberg, Cecilia Wikström, Birgitta Ohlsson, Maria Lundqvist-Brömster, Agneta Berliner och Solveig Hellquist. Foto: SCANPIX

FRA-frågan fortsätter att splittra de borgerliga politikerna i riksdagen. En av folkpartisterna som nu hotar med en motion är Camilla Lindberg, den enda av alliansens riksdagsledamöter som röstade emot FRA-lagen i riksdagen den 18 juni.

– Först och främst måste motionen göra klart att lagen rivs upp eller läggs på is så att den inte träder i kraft. När lagen sedan görs om måste man skriva in att utan rimliga skäl ska man inte kunna avlyssna vanliga människor, säger hon.

Även för partikollegan Birgitta Ohlsson är det viktigaste att det ska krävas en brottsmisstanke för avlyssning.

Annons
X

– Man har gjort vissa förbättringar i lagen men det räcker inte. Det viktigaste för mig är att det inte ska gå att massavlyssna folk utan att lagen riktas så att det krävs en brottsmisstanke för att få signalspana, säger hon.

– Jag hoppas att det inte ska behöva gå så långt att vi skriver en motion. Det bästa vore om regeringen drar tillbaka sitt förslag och tillsätter en parlamentarisk kommitté där alla partierna ingår.

Enligt en rundringning som SVT har gjort skulle en motion som stoppar den nuvarande lagen få stöd av ytterligare fyra folkpartister, alltså totalt sex. Det räcker för att bilda majoritet tillsammans med oppositionen. Men folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag tar utspelet med ro.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi för konstruktiva samtal i vår nya referensgrupp om hur lagen ska förbättras med större integritetsskydd för den enskilde och fler kontrollstationer.

  Men flera av dina egna partimedlemmar hotar ju med att självmant stoppa lagen.

  – Nu får vi se vad våra samtal inom gruppen ger. Jag är säker på att vi ska hitta en lösning.

  Även centerpartisten Fredrik Federley har varit mycket kritisk till FRA-lagen. I går var han dock inte beredd att ge sitt stöd åt en eventuell motion.

  – Nu kommer det en tilläggsproposition från regeringen i höst och då får vi se hur den ser ut. Det känns för hypotetiskt att prata om en motion i dagsläget, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Camilla Lindberg, Cecilia Wikström, Birgitta Ohlsson, Maria Lundqvist-Brömster, Agneta Berliner och Solveig Hellquist.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X