Annons

Folkpartisten som gav S segern i ATP-striden

”Den mest omtalade ledamoten” Ture Königson sittande i andra kammaren 1959.
”Den mest omtalade ledamoten” Ture Königson sittande i andra kammaren 1959. Foto: Svenskt Fotoreportage/IBL och TT

För flera månader sedan bloggade jag om den berömda ”medaljgubben” på valaffischerna 1958, som föranleddes av ATP-striden. I samband med det fick jag en påstötning från en av bloggläsarna att även berätta om den dramatiska upplösningen på striden, där Ture Königson spelade en huvudroll. Vem var Königson, och vad gjorde han?

Under strecket
Publicerad

Ture Königson var en varvsarbetare från Göteborg som satt i riksdagen för Folkpartiet. På hösten 1958, när partiledarna förgäves sökte komma fram till en lösning på tjänstepensionsfrågan och det rådde dödläge i riksdagen (115 ledamöter var för det socialdemokratiska förslaget och 115 emot), började den socialdemokratiske veteranen Per Edvin Sköld på eget bevåg förhandla med Königson. Sköld menade att det saknades utsikter att komma överens med de borgerliga partiledarna, men att det kanske fanns oppositionella element inom Folkpartiet som kunde övertygas. Königson var ett sådant element. Det väsentliga var, tyckte Königson, att arbetarna äntligen fick garantier om en tryggad ålderdom, inte exakt hur det skedde. Alltså började Sköld på eget bevåg sondera terrängen med Königson och förhandla. Statsminister Tage Erlander var skeptisk till om det skulle leda någon vart, men Sköld lät sig inte hejdas.

I början av 1959 stod det klart att partiledaröverläggningarna hade misslyckats. Då bestämde sig Königson för att agera. Han har själv redogjort för stämningsläget på det folkpartistiska riksdagsgruppsmötet den 10 januari. Partiledaren Bertil Ohlin hade inte visat minsta tillstymmelse till medgörlighet. Inga kompromisser var möjliga. Königson hade varit villig att acceptera ett nej till Socialdemokraternas förslag om man varit mildare i tonen, så att dörren hållits på glänt för framtida förhandlingar. Nu skedde inte det och Königson valde att följa sitt samvete.

Annons
Annons
Annons