Annons
X
Annons
X

Folkpartiet vill satsa på kinesiska

Elever ska börja läsa engelska redan i årskurs ett och i framtiden ska alla gymnasieelever ha möjlighet att plugga kinesiska. Det föreslår Folkpartiets styrelse och bland allianskollegorna kommer positiva signaler.

– Sverige är ett litet land och om vi ska vara framgångsrika på 2000-talet så måste vi vara duktiga på främmande språk. Därför behöver vi höja ambitionsnivån, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till SvD.se.

Folkpartiets styrelse har inför partiets landsmöte i november lagt fram två konkreta förslag som man anser ska finnas med i en omfattande språksatsningsreform under nästa mandatperiod.

Det handlar dels om att engelskan ska bli ett obligatoriskt ämne redan från årskurs ett och dels om att göra kinesiskan till ett modernt språk som jämte tyskan, franskan och spanskan ska erbjudas på alla gymnasieskolor.

Annons
X

– Idag har vi en fokusering på europeiska språk bland de valbara språken i skolan. Men det är en 1900-talssyn skulle jag säga; på 2000-talet blir det andra språk som blir viktiga för oss. Jag pekar på kinesiska, det är ett jättestort språk och Kina blir en mycket viktig ekonomisk partner i framtiden, säger Jan Björklund.

Förslagen har ännu inte förankrats hos övriga regeringspartier, men både Moderaterna och Centern håller med om att det är viktigt att skolelever börjar läsa engelska tidigt. Idag varierar detta från skola till skola och medan vissa elever börjar i årskurs tre eller fyra finns det andra skolor där undervisningen börjar redan i första klass.

– Det är för tidigt att ta ställning till förslaget, men jag konstaterar att det ligger nära det vi föreslår i vårt valmanifest. Vi har sagt att vi välkomnar att man har engelskan redan i förskolan, säger Margareta Pålsson, skolpolitisk talesperson för Moderaterna.

Sofia Larsen, ordförande i riksdagens utbildningsutskott och skolpolitisk talesperson för Centerpartiet, instämmer.

– Vi tycket att det är väldigt bra. Vi driver också att det ska finnas möjlighet att läsa engelska tidigt, och det finns redan skolor där man börjar i ettan eller ännu tidigare. Från vår sida vill vi se hur man kan stimulera det ytterligare, och den frågan vill vi driva i alliansens utbildningsgrupp som vi ska ha inför valet, säger hon till SvD.se.

Till skillnad från Jan Björklund vill dock varken Moderaterna eller Centern idag peka ut enbart kinesiskan som ett språk som bör läras ut på alla gymnasieskolor. Margareta Pålsson (M) nämner arabiskan som ett språk som framtiden kan tänkas bli ett modernt språk i gymnasieskolan och får medhåll från Sofia Larsen.

– Vi har inte låst oss vid kinesiskan, utan det kan finnas andra språk som är viktiga. Det kan vara arabiska eller något annat språk som vi ska stimulera, och vi vill nu fördjupa oss ännu mer och diskutera frågan i alliansgruppen, säger hon.

Att införa ett nytt modernt språk i gymnasieskolan är dock inte enkelt, konstatera både Jan Björklund och allianskollegorna. I dag finns det inte tillräckligt med lärare i till exempel kinesiska.

– Skulle det bli ett beslut blir nästa steg att lägga upp en lärarutbildning. Det är ju först när det finns utbildade lärare som det går att erbjuda detta, så även om man bestämmer sig nu så dröjer det 10-15 år innan det finns på varenda gymnasieskola, säger Björklund.

SvD.se har sökt Kristdemokraternas skolpolitiska talesperson.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X