Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Folkpartiet riskerar mer än kapitalet

LEDARE

Inte så få folkpartister anser att 5 procent är ett optimalt valresultat: det finns helt enkelt inte fler moraliskt högtstående och rationella väljare. Därför håller partiet hårt i frågor som kvoterad föräldraförsäkring, trots att folk envisas med att tycka tvärtom. Bara 5 procent kan förstå.

Nu har FP under nästan två mandatperioder legat oroande högt, på 7–8 procent, vilket förstås stör de mest renläriga folkpartiklarna. Något måste vara fel på politiken om den lockar så många.

Jan Björklund har länge varit tydlig och rakryggad i försvaret för valfrihet och utveckling inom den välfärd som Socialdemokraterna hållit på svältkost under decennier. Flumskolan har reformerats med bland annat hårdare krav på eleverna och fler konkurrerande aktörer.

Annons
X

Men nu svajar Björklund. Kröker rygg, rentav. Medierapporteringen om konkurser och dåliga ägare har utnyttjats skickligt av oppositionen till att landa i att problemen härrör från en specifik ägarform.

Förra året kom Björklund fram till slutsatsen att riskkapitalet skulle köras ut ur skolan. Och lagom till dagens landsmöte vill han driva ut kapitalet även ur vården och omsorgen.

Det är feltänkt. Välfärden behöver pengar. Tillskottet kan knappast kramas fram ur skattebetalarna. Då skulle Sverige återigen få världens högsta skatter, vilket nota bene inte betyder högre intäkter eller bättre välfärd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Riskkapitalet investerar i verksamheter, renoverar dem och höjer därmed produktiviteten och värdet på dem. Eller så investerar det i nya och visionära idéer. Det är hela idén. Riskkapitalet hjälper välfärden framåt.

  Här borde Björklund räta på ryggen igen. Just nu hjälper han bara oppositionen och dem som vill ha ner FP till 5 procent igen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X