Annons
X
Annons
X

Folkpartiet närmare riskgränsen i Sifo-mätning

Medan Moderaterna ökar har Socialdemokraterna rasat ­sedan försommaren. Det är nu dött lopp mellan de rödgröna partierna och den borgerliga ­alliansen enligt SvD/Sifo-­barometern för september. Den finansiella krisen har gynnat den moderatledda regeringen, men Folkpartiet tappar mark.

Jämfört med augustimätningen finns det bara en signifikant förändring och det är Folkpartiets tapp till en nivå som nu buntar ihop dem med alla andra lindansarpartier strax över riksdagsspärrens 4 procent.

Fem partier har just nu fullt sjå att hålla sig kvar i riksdagen, två partier turas om att vara störst och så finns de gröna som håller sig på säker mark strax under 10 procentenheter. Sedan i juni kan man se några tydliga trender. Då hade de rödgröna ett försprång på 5,5 procentenheter och Socialdemokraterna var uppe på över 35 procents väljarstöd. Nu har alliansen gått förbi och får tillsammans 47,1 procent mot de rödgrönas 46,1 procent.

Moderaterna har en säkerställd ökning sedan i juni samtidigt som det största oppositionspartiet har en lika säkerställd nedgång. Åter är också M det största partiet.

Annons
X

–Den ekonomiska oron gynnar uppenbarligen den sittande regeringen och Moderaterna i synnerhet och sannolikt är det finansminister Anders Borg som drar till sig störst intresse. Han är den som får svara på frågor om krisen och de stora dragen om budgeten för nästa år, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Men framgångarna för alliansen äts tills viss del upp av ett rejält tapp bland dem över 65 år. I pensionärsgruppen har övertaget på 13 procentenheter sjunkit ihop till 3 procentenheter. KD som kämpade för sänkt pensionärsskatt snarare än sänkt krogmoms har nästan fördubblat sitt väljarstöd i gruppen över 65 år. Men de flesta missnöjda pensionärer har gått över blockgränsen.

–En majoritet av pensionärerna brukar hålla sig till de borgerliga partierna, men de har blivit betydligt mer rörliga och det gör nu att alliansen inte längre kan förlita sig på pensionärsrösterna, säger Toivi Sjörén.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Trots att KD lyckats dra till sig stöd från de allra äldsta lyfter inte partiet eftersom man förlorar bland de unga. Att det är oroligt i och kring partiledningen förbättrar inte situationen och för partiledaren Göran Hägglund återstår några svettiga månader fram till extratinget i januari.

  Ett av de stora hoten mot alliansen är att ett eller flera av de små borgerliga partierna åker ur riksdagen. För att undvika det scenariot kommer det då och då förslag om att slå ihop några eller till och med alla borgerliga partier till ett alliansparti. Men intresset verkat ljummet bland väljarna enligt den Sifomätning som SvD beställt. På frågan om alliansen skulle gynnas eller missgynnas om det fanns färre borgerliga partier svarar 28 procent att det är en bra idé medan 23 procent inte tror det. 29 procent är tveksamma medan det inte spelar någon roll för var femte tillfrågad.

  Av dem som anser att det är en bra idé tycker den största gruppen, 37 procent, att det vore bra om två mindre allianspartier slås ihop.

  –Man kan väl säga att det inte finns någon tydlig uppfattning om det är bra eller dåligt bland de borgerliga väljarna, säger Toivo Sjörén.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X