Annons
X
Annons
X

Folkpartiet är Alliansens drama queen

FOLKPARTIET | VARDAGSLUNKETS FAROR

Visst är opinionsmätningarna fortfarande en ganska trist läsning för folkpartiet. Men jämfört med hur läget var för ungefär ett år sedan så har mycket hänt. Den då pågående rättegången om dataskandalen hårdbevakades, liksom partiledaren Lars Leijonborg, som ställde sig till förfogande för omval ända tills Stockholms partidistrikt anslöt sig till övriga distrikt som ville byta ut honom. Så vidtog spekulationerna kring efterträdare. Det blev väldigt lite politik och mycket snack om kris och personskvaller.

Inte heller utspel som de facto handlade om politik uppmärksammades för vad som sades. När Birgitta Ohlsson kritiserade regeringens utrikespolitik uppmärksammades inte sakfrågan (militärt samarbete med Förenade Arabemiraten), utan analyserades som en inomallianslig attack. Över huvud taget bevakades varje allianspartis minsta steg utifrån denna enda splittringsvinkel, vilket kraftigt förlamade den politiska debatten.

Folkpartiet självt var i sanningens namn inte heller särskilt bra på att förvalta sina utspel för ett år sedan. Minns partisekreteraren Erik Ullenhags debattartikel (DN 12/3 2007) om hur centerns nyliberalism utgjorde en ”fara för Alliansen”. Ställ sedan den attacken mot vad samme Ullenhag sade i en TT-intervju häromdagen om att ”bli bättre på att vårda varumärket Alliansen”.

Annons
X

Häromdagen lade fp in ett bud i kampen om pensionärernas gunst och övertrumfade socialdemokraternas utlovade skattesänkning med 40 kronor per månad. Fredrik Reinfeldt bemötte inte utspelet med vågen, vilket säkert hade krönts med skilsmässorubriker för ett år sedan. Numera verkar Alliansens hållbarhet ha sjunkit in. Både hos medierna och hos fp.

Skolpolitiken är ett hemtamt revir som hanteras väl av Jan Björklund. I måndags annonserade han en välbehövlig reform av yrkesutbildningarna, som har ­varit eftersatta länge under socialdemokratins jakt på ett samhälle befolkat av rättvist halvtaskiga akademiker. Integrationspolitiken och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni utgör ett liknande starkt kort, med skärpt lagstiftning kring barnäktenskap som färskt exempel.

Fp:s problem idag är snarast av karaktären ”och nu då?” Man har bott in sig i alliansrelationen. Arbetsfördelningen i hushållet har utkristalliserat sig och vardagen lunkar på. Slentrianen gör sig påmind. I det här läget kan – jag säger kan – de kära liberalerna bli besvärliga. Fp är en partner med fäbless för dramatik och med behov både av sitt oberoende och av att ”bli sedd”. Erik Ullenhag sammanfattar i någon mening känslan när han säger att regeringspositionen medför att ”Bollar som vi sprang på tidigare är svårare att springa på nu.”

I helgen har folkpartiet kommunalt riksmöte. Folkpartister från hela landet ska diskutera allehanda politikområden. Bollar att springa på kommer att föreslås. Ett råd till fp är att ta det lugnt. Spring inte på bollarna, skapa spelutrymme istället.

Och glöm för all del inte att prata med lagkamraterna.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X