Annons

Folkomrösta om Afghanistan

SVERIGE I KRIG. Kriget i Afghanistan är ett misslyckande. Och den svenska insatsen är ett bevis på att det har gått utför med Sveriges internationella fredsarbete. Nu är det dags att tänka om, skriver Thage G Peterson och Anders Ferm och föreslår att frågan om Sveriges fortsatta närvaro i Afghanistan avgörs i en folkomröstning.

Under strecket
Publicerad

Efter åtta års krig reses nu frågan om Afghanistan är förlorat. Uppgivet konstateras att Afghanistan är långt från fred och demokrati, att talibanerna fortfarande är obesegrade och att det är tveksamt om kriget kan vinnas. Äntligen ställs också frågan om Sverige ska dra sig ur kriget. En opinionsundersökning nyligen visade ett klent stöd för deltagande i kriget.

Om Afghanistan ska gå förlorat eller ej avgörs av vilken väg de väljer som för kriget. Väljer de fortsatt krig eller ansträngningar för fred? Det går inte att bortse från Afghanistans historia. Mot inkräktare och utländska trupper har afghanerna alltid hållit samman. Misstron mot den utländska militära närvaron i landet är stor idag.

Annons
Annons
Annons