Annons

Svante Lundgren:Folkmordet och döden i Osmanska riket

Adanamassakern 1909 som den illustrerades på omslaget till den franska tidningen Le Petit Journal.
Adanamassakern 1909 som den illustrerades på omslaget till den franska tidningen Le Petit Journal.

Varje år uppmärksammas det armeniska folkmordet. Nytt för i år är utgivningen av en gedigen bok som inte bara redogör för armeniernas tragiska öde utan också det systematiska dödandet av andra kristna minoriteter under 30 år.  Men var går egentligen gränsen för ett folkmord?

Under strecket
Publicerad

Den 24 april är minnesdagen för det armeniska folkmordets offer. I år hände mycket som händer varje år den dagen. Hundratusentals personer gick i Jerevan ut till minnesmärket Tsitsernakaberd för att lägga ner blommor vid den eviga elden. Tiotusentals armenier och andra deltog i March for Justice i Los Angeles. Svensk-armenier uppvaktade vid Alma Johanssons grav på Skogskyrkogården i Enskede.

Något som däremot var unikt för detta år var att en bok om det armeniska folkmordet utgavs som enligt förlagets marknadsföring ”garanterat kommer att förändra vårt sätt att se på en av de mest fasansfulla händelserna i modern historia”. Det är stora ord, men åtminstone jag förväntade mig en viss täckning för dessa eftersom en av författarna är ingen mindre än Benny Morris.

Annons
Annons
Annons