Annons

Lisbeth Lindeborg:Folkmord förtigs 90 år efteråt

I första världskrigets skugga inledde den turkiska regeringen ett blodbad där fler än 1,2 miljoner armenier dödades. Först för 20 år sedan erkände FN att ett folkmord ägt rum, vilket Sverige fortfarande inte gjort, och i Turkiet leder användning av begreppet folkmord till fängelse.

Under strecket
Publicerad

Natten mellan den 24 och 25 april 1915 arresteras 600 kända personligheter i Istanbul: läkare, jurister, parlamentsledamöter, journalister, lärare, författare, affärsmän och präster. På order av den turkiska regeringen förs de i största hemlighet till östra Anatolien, där de avrättas. Gemensamt för dem är deras etniska och religiösa tillhörighet – de är alla kristna armenier.

Ett par dagar tidigare har Tysklands konsul i Aleppo på gränsen till Syrien, Walther Rössler, telegraferat till den tyske ambassadören i Turkiet, friherre von Wangenheim: ”I Maraç och Zeitun och i alla byar i området har den armeniska befolkningen deporterats. Män och kvinnor skiljs åt. Såväl jag som min amerikanske kollega måtte be att åtgärder vidtas för att stoppa detta förfarande.” Den 26 april anländer ytterligare ett telegram till von Wangenheim, från konsul Scheubner i Erzurum i östra Anatolien: ”Från Van /.../ som har en armenisk befolkning på 20000 själar /.../ har jag fått veta att stadens armeniska ledare avrättats och att den armeniska stadsdelen är omringad av turkiska trupper. 250 armeniska hus har redan förstörts. Även här i Erzerum befarar den mycket oroliga armeniska befolkningen en massaker”.

Annons
Annons
Annons