Annons

Jan Söderqvist:Folkkär folkbildare med en gnutta gift i bläcket

Göran Hägg blev 68 år.
Göran Hägg blev 68 år. Foto: JESSICA GOW/TT

Författaren och debattören Göran Hägg har avlidit, 68 år gammal. Under en semesterresa i Italien blev han hastigt sjuk och avled i onsdags. SvD:s Jan Söderqvist minns akademikern som blev författare – och som alltid återvände till Italien.

Under strecket
Publicerad

Vi längtade bägge till Italiens sköna land, Göran Hägg och jag, och denna gemensamma kärlek till det italienska i allmänhet och till det toscanska i synnerhet talade vi om vid olika tillfällen. När jag i egenskap av redaktör på Axess behövde en skribent gällande något som hade just med Italien att göra, var det naturligt att vända sig just till honom.

Och i sådana situationer var han en fröjd att ha att göra med. Så snart det affärsmässiga var avklarat, skred han till verket med närmast överjordisk hastighet och precision: läste det som behövde läsas rasande snabbt och levererade, i god tid före deadline, en text som befann sig i tryckfärdigt skick redan från början. Det var bara att plocka fram bilder, sätta rubrik, och så var det klart. Och Göran var då redan långt inne i nästa projekt, som ofta, åtminstone på senare tid var italienskt.

Annons
Annons
Annons