Annons
X
Annons
X

Folkia-bolag lånar ut - trots betalningsanmärkning

23 707 procent har sms-låneföretaget Kredit 365 i effektiv ränta på ett av sina lån. Kredit 365 lånar dessutom ut pengar till de som redan har betalningsanmärkningar. En högre risk som påverkar priset, enligt ägaren Folkia.

Av TT
(uppdaterad)

Samtidigt visar Konsumentverkets granskning av sms-låneföretagen att de slarvar med sina kreditprövningar. Företagen samlar inte in tillräckligt med uppgifter om konsumenternas ekonomi för att kunna bedöma om de har betalningsförmåga.

– De tittar bara på deklarerad inkomst, det är svårt att se om kunden har betalningsförmåga utifrån det, säger Ulrika Edlund, jurist på Konsumentverket.

Folkia vill inte gå in på hur man bedömer att kunder med betalningsanmärkningar kan få lån.

Annons
X

– Vi tar en vanlig kreditupplysning sen har vi ett eget utvärderingssystem. Där vill jag inte gå närmare in på vilka faktorer som bedöms, säger Magnus Sjögren, vice vd på Folkia.

TT: Kredit 365:s lån på 1 000 kronor har en effektiv ränta på 23 707 procent, är det ansvarsfullt?

– Det är förstås en hisnande siffra när man ser den. Effektiv ränta är dock det enda jämförelsemått som finns, och det är anpassat för längre löptider, på ett år eller mer. När man tillämpar det på ett litet lån med bara en månads löptid så får det den här effekten.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TT: Men 23 707 procent är en betydligt högre ränta även än andra snabblån?

  – Ja, men Kredit 365 är ju en annan produkt som i viss mån vänder sig till andra kunder. Det finns förstås ett större riskmoment i den produkten.

  TT: Kunder som har betalningsanmärkningar, menar du?

  – Ja, det är en riskfaktor som naturligtvis speglar sig i prissättningen.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X