Annons

Lydia Wålsten:Folkhemmet var en nyliberal dröm

Det var inte bättre förr.
Det var inte bättre förr. Foto: Henrik Montgomery/TT

En vänster som drömmer sig tillbaka till ett halverat skattetryck, och en höger som glömmer bort de liberaliseringar som har skett i absolut närtid. Ungefär där står vi.

Under strecket
Publicerad

Liberalismen dödförklaras med jämna mellanrum. Den här våren är inget undantag. Svenska Dagbladets politiske kommentator Göran Eriksson sammanfattar det som att liberalismen har blivit ett villebråd både från höger och från vänster. En perfekt projektionsyta för allt man tycker är eländigt. I begreppet ”liberalism” lägger debattörer inte bara en generös migrationspolitik. I grytan stuvas fusk i välfärden ned och blandas med Centerpartiet och Liberalernas svek i regeringsfrågan och kryddas sedan upp med olika företagsförsäljningar under Alliansåren.

På störst trumma den här gången slår den socialdemokratiska tankesmedjan Tidens chefredaktör Payam Moula: liberalismen är en ”cancer” som ska ”utrotas”. Han drömmer sig tillbaka till Per Albin Hanssons tid (Expressen 7/2). Då, när skattetrycket var mindre än hälften av vad det är i dag, är tydligen den tidpunkt S-ideologen vill att Sverige ska tillbaka till. Få liberaler motsätter sig nog den visionen.

Annons
Annons
Annons