Annons

Folkhemmet dog med Affe

Kolumn | Den gode socialdemokraten

Under strecket
Publicerad

På Söder i Stockholm levde och verkade en stor, liten man: Affe Olsson. En enskild människa som gjorde skillnad på riktigt i hundratals människors liv.
Hårt arbetande lönearbetare tills han var drygt 50, därefter en ännu hårdare arbetande microföretagare i sin, hustruns och broderns lilla livsmedelsbutik på Söder. För en vecka sedan begravdes han, 55 år gammal.

Affe var den gode socialdemokraten förkroppsligad. Han var den typen av människa som kunde köpa
fyra ex av samma nummer av tidningen Situation Stockholm för att stödja de hemlösa. Han var generös mot alla och han arbetade långa dagar på lilla Vickys Livs på Skånegatan, tillsammans med sin hustru Ingrid och sin bror Janne. Det lilla familjeföretaget slukade all deras tid och kraft men kunde ändå knappt
försörja dem. Skatter och avgifter och onödiga pålagor från stadsdelsförvaltningen stressade Affe och
han oroade sig ständigt för framtiden. Att avskeda Storjanne, deras enda anställda som kostade pengar i form av lön och sociala avgifter, kom inte på tal: ”Han har ju barn att försörja”, sa Affe. Affe tog sitt sociala ansvar.
Affe var socialdemokraternas allra bästa medlemsvärvare två år i rad. Han berättade stolt att han fick äta lunch med statsminister Ingvar Carlsson.
Och Affe hade alla s-pins, medaljer och knappar ända sedan förra sekelskiftet i sitt lilla hemmamuseum där också ett stort porträtt av Olof Palme hängde på hedersplats i lägenheten och en byst av Hjalmar Branting stod på en hylla.
Affe Olsson var en äkta socialdemokrat, i själ, hjärta, ord och handling. Han var omtyckt och respekterad av alla och gjorde ingen skillnad på folk.

Annons
Annons
Annons