Är det barnen, baby?Grindr, homofobi och småbarnsliv

Kristofer Folkhammar, född 1983, är kritiker och författare.
Kristofer Folkhammar, född 1983, är kritiker och författare. Foto: Mike Karlsson Lundgren

Kristofer Folkhammars nya bok är ett långt brev där frågor om attraktion, föräldraskap och åtrå står i centrum. Sebastian Lönnlöv har läst en roman som utforskar kärleken med essäns prövande blick.

Under strecket
Publicerad
Natur & Kultur
Foto: Natur & Kultur
Annons

En man sitter i mörkret och skriver till en vän han inte har träffat på länge. I rummet bredvid ligger hans dotter och sover, någonstans där ute i Malmö-natten finns de två män som han är kär i. Det vindlande långa brevet bildar en berättelse om föräldraskap, författarskap, självkänsla och queerhet, utifrån tre grundfrågor: ”Vad är det som gör att man fastnar för vissa? Vad är kärlek? Är sex en hang-up?”

Medan brevskrivaren ger sig i kast med frågorna, utan att någonsin besvara dem fullt ut, sätter han olika sorters relationer under lupp. Det handlar om gränsen mellan kärlek och vänskap, om papparollens ansvar och rädslor, men också – rent konkret – om de båda män som han slits mellan. Å ena sidan Jeremie som ger sig av och kommer tillbaka, väcker hopp men inte avger några löften. Å andra sidan Alexander, som finns där på ett mycket mera stabilt sätt. Något som förstås bara bidrar till att göra den undflyende Jeremie än mer lockande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons