Ökad samhällsspridning i Uppsala – råden skärps

Anders Tegnell under tisdagens pressträff.
Anders Tegnell under tisdagens pressträff. Foto: Lars Schröder/TT

De allmänna råden skärps i Region Uppsala efter den senaste tidens ökade smittspridning i regionen.

– Vi utesluter inte att det här kan bli aktuellt i fler regioner, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Uppsala blir den första regionen att införa nya skärpta råd för att minska smittspridningen. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under tisdagens pressträff om coronaläget.

På sistone har Uppsala pekats ut som en av regionerna där smittspridningen verkar öka snabbast, och från och med på tisdagen gäller därför skarpare råd till allmänheten än tidigare.

Personer som vistas i regionen uppmanas nu att undvika resor med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel, samt att undvika fysiska möten med andra personer än dem man bor med.

Under pressträffen fick statsepidemiolog Anders Tegnell en fråga om huruvida de nya råden innebär en nedstängning av regionen.

– Det är inte en lockdown, för det implicerar att du stänger ner hela samhället, och det gör vi inte här, svarade han.

Beslutet, som fattats efter diskussioner mellan Folkhälsomyndigheten, Region Uppsala och Länsstyrelsen i Uppsala län, beror på den illavarslande utvecklingen, i regionen, säger Anders Tegnell. Smittspridningen i Uppsala är inte längre bara kopplad till lokala kluster.

Annons
Annons

– Vi ser en ökande samhällsspridning, så måste vi tolka det, säger han.

Bakgrunden till tisdagens besked är att Folkhälsomyndigheten från och med den här veckan har utökat möjligheterna att i samråd med drabbade regioner införa skärpta lokala råd.

– Vi utesluter inte att det här kan bli aktuellt i fler regioner, men hela upplägget bygger på en dialog med regionerna, säger Anders Tegnell.

De utökade föreskrifterna ger myndigheterna möjlighet att utfärda sju olika allmänna råd, och i Region Uppsala införs alltså nu två av dessa. Bland övriga allmänna råd finns bland annat att avråda från restaurangbesök och besök på äldreboenden.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, ville under tisdagens pressträff inte säga om det kan bli aktuellt att införa ytterligare råd än de som nu börjar gälla.

Han sa också att smittoläget i regionen ser fortsatt illavarslande ut. Tidigare har man i Uppsala talat om att smittan framför allt ökar bland yngre personer, men viruset sprids nu bland bredare samhällsgrupper.

– Vi ser nu en smittspridning i alla åldersgrupper, men fortsatt relativt låga tal bland de äldre grupperna, säger Johan Nöjd.

De allmänna råden i Region Uppsala kommer att gälla i två veckor. Folkhälsomyndigheten meddelar att det är viktigt att alla verksamheter i regionen vidtar åtgärder för att minska trängsel, och att områdets arbetsgivare måste försöka skapa förutsättningar till distansarbete.

Anders Tegnell sa också under pressträffen att smittoläget ser fortsatt oroväckande ut i Sverige. Förra veckan sa han att ökningen av nya fall verkade ha stannat av, men det visar sig nu ha berott på en eftersläpning i statistiken.

– I slutändan har vi återigen en större ökning i Sverige.

Trycket på vården har dock inte ökat nämnvärt, och antalet nya fall inom äldrevården är fortsatt lågt.

– Det är en väldigt blandad bild i olika delar av landet, men tyvärr en negativ utveckling i allt fler områden.

Totalt har nu 5 922 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige. Det är en ökning med fyra personer jämfört med fredagens siffror. Antalet personer i Sverige som fått ett positivt coronaprovsvar är nu 106 380.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons