Astras vaccin återupptas för äldre – inte för yngre

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Astra Zenecas vaccin kommer att ges till alla personer över 65 år. Det meddelade Folkhälsomyndigheten vid torsdagens uppdatering av coronaläget. För personer yngre än 65 är vaccinet dock fortsatt pausat.

Under strecket
Publicerad
Annons

Från och med början på nästa vecka kommer personer över 65 år återigen kunna få en vaccinspruta från Astra Zeneca. Det var beskedet från Folkhälsomyndigheten vid torsdagens pressträff. Personer under 65 år får dock fortsatt inga doser av den svensk-brittiska läkemedelsjättens vaccin i väntan på fortsatt utredning.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell ligger en avvägning av de eventuella riskerna och konstaterade fördelarna med Astra Zenecas vaccin bakom beslutet.

Vaccinet stoppades för ett par veckor sedan efter spridda rapporter om att vaccinet orsakade bland annat blodproppar hos personer yngre än 65 år som fått en dos av vaccinet. Inga personer över 65 år ska ha fått någon sådan biverkan.

Ett frågetecken som kvarstår är vad som händer med de personer som är yngre än 65 år som redan fått sin första dos av Astra Zenecas vaccin. Där sade Anders Tegnell att det inte är ”någon akut situation” då det dröjer ett antal veckor innan dessa personer ska få sin andra vaccinspruta.

– Normalt sett ger man den andra dosen 9–12 veckor efter den första så i de flesta fall har vi gott om tid på oss, sade Anders Tegnell.

Annons
Annons

På en direkt fråga på hur värt det är att vaccinera äldre med Astra Zenecas vaccin trots att det inte är bevisat att det skyddar mot de muterade varianterna av coronaviruset, som den sydafrikanska, svarade Anders Tegnell att det absolut fanns ett värde:

– Det kommer definitivt att vara väldigt mycket bättre än att inte vara vaccinerad alls vilket är alternativet i dag när vi har så pass lite vaccin tillgängligt som vi har. Därför är vår bedömning att det är bättre att använda Astra-vaccinet än att inte vaccinera överhuvudtaget.

Vid presskonferensen uttryckte Tegnell glädje över att Astra Zenecas vaccin återigen kan användas i den svenska vaccineringskampanjen, där nu över en miljon personer fått sin första dos.

Han konstaterade även att så gott som alla regioner nu lämnat fas 1 och gått in i fas 2 av vaccineringen: hittills har drygt 1,4 miljoner vaccindoser getts i landet, där cirka 1 miljon, eller 12,3 procent av den vuxna befolkningen, har fått minst en dos. Fler än 400 000 personer har fått två doser, vilket motsvarar 5,3 procent.

– Det är viktigt med vaccinationerna som vi alla vet, konstaterade han och manade svenskarna till förståelse för oannonserade förändringar i vaccinationsplanen:

– Planen är fortsatt rörlig och styrs helt av tillgången på vaccin.

Beskedet om Astra Zenecas coronavaccin var väntat. Med på torsdagens presskonferens var även Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare, läkemedelssäkerhet, Läkemedelsverket. Hon meddelade att europeiska läkemedelsmyndigheten kommer att samla flera expertpaneler för att diskutera flera frågeställningar kring Astra Zenecas vaccin.

I slutet av förra veckan gav europeiska läkemedelsmyndigheten vaccinet grönt ljus efter att den inte funnit risken för allvarliga biverkningar stor nog för att stoppa vaccinet. De flesta europeiska stater har följt EMA:s råd och har, liksom Sverige, åter tillåtit Astra Zenecas vaccin. 

Ett av länderna som går emot strömmen är Danmark, som under torsdagen meddelade att landet kommer förlänga sitt tillfälliga stopp av den svensk-brittiska läkemedelsjättens vaccin till mitten av april.

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten även att ytterligare 16 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats. Totalt har 13 373 smittade personer avlidit i Sverige. Och trycket på sjukvården är fortsatt hårt och en nedgång är inte inom synhåll:

– Vi har generellt en hård belastning på intensivvården just nu, berättade Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen och poängterade vikten av att alla äldre blir vaccinerade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons