Flera regioner skärper coronaråden från i dag

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Stefan Anering, enhetschef, MSB under torsdagens pressträff.
Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Stefan Anering, enhetschef, MSB under torsdagens pressträff. Foto: Anders Wiklund/TT

Avstå från köpcentrum, simhallar, cuper och matcher inom idrottssammanhang. Försök att inte umgås med någon utanför familjen, avstå från större möten och försök i så hög grad som möjligt jobba hemifrån.

Det säger Folkhälsomyndigheten efter att råden skärpts i Stockholm, Östergötland och Västra Götaland.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, under torsdagens pressträff om coronaläget.

Foto: Anders Wiklund/TT
Annons

Lokala råd skärps nu i Region Stockholm, Östergötland och Västra Götaland.

Från och med 29 oktober uppmanas alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län att avstå från besök i bland annat simhallar, köpcentrum och konserter. Förutom att undvika vissa offentliga miljöer vill regionerna även att publiktaket på 50 personer kvarstår.

Rådet är också att inte umgås med någon man inte bor med, något statsepidemiolog Anders Tegnell poängterade under torsdagens pressträff.

– Vi måste hålla oss till närmsta umgängeskretsen nu. Mycket tyder på att smittspridning sker under privata fester och i after work-miljöer.

Enligt Region Stockholms tillförordnade smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund finns det inte några tecken på att smittan avtar i regionen.

– Vi vill inte hamna där vi var i våras och därför har vi i dialog med Folkhälsomyndigheten valt att införa de lokala råden idag, säger hon.

Råden i Stockholm är att undvika butiker, museer, bibliotek, badhus och gym. Några nya råd gällande kollektivtrafiken införs inte. Enligt Maria Rotzén Östlund kvartstår uppmaningen att endast åka kollektivt om man måste.

Annons
Annons

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, under torsdagens pressträff om coronaläget.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Det är upp till var och en att följa de allmänna råden de här tre närmsta veckorna. Det är inte läge att ha aw eller att träffa folk man inte brukar träffa. Det finns ingenting roligt med den här pandemin, det är bara jättetråkigt. Men vi måste hålla i, säger hon till SvD.

Samtidigt vill hon förtydliga att rådet att bara umgås inom familjen inte gäller de som bor ensamma.

– Självklart ska man då kunna träffa en eller två nära vänner, säger hon.

Vad är din uppmaning till de Stockholmare som inte följer råden?

– Det är viktigt att tänka på vad det är för samhälle man vill ha om några månader. Vill man ha många dödsfall och överbelastade sjukhus? Är svaret nej måste man fundera över vad man kan göra för att bli en liten bit i pusselbrickan och stoppa smittspridningen.

I Västra Götaland syns en ökad smittspridning i alla åldergrupper och i många olika typer av miljöer. Enligt regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg har smittan även tagit sig in i vården.

– Det är en oroande utveckling. Det har gått väldigt fort på kort tid, säger han under Folkhälsomyndighetens pressträff.

Även i Östergötland har situationen försämrats snabbt, enligt smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

– Vi ber, bönar och vädjar till alla att tänka till i varje stund för att hålla smittspridningen nere. Det här är resultatet av att alla inte håller tillräckligt stort fysiskt avstånd.

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, under torsdagens pressträff om coronaläget.
Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, under torsdagens pressträff om coronaläget. Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Annons

Vi måste även, enligt Tegnell, avstå från större möten, cuper och matcher inom idrottssammanhang. Det är också viktigt att i så hög grad som möjligt försöka jobba hemifrån.

Beslutet gäller från i dag till den 19 november, men kan förlängas.

Under torsdagens pressträff meddelade Folkhälsomyndigheten att den ökade smittspridningen är synlig i hela landet, men på olika nivåer. Andelen positiva provsvar från PCR-tester har ökat från 3–4 procent till drygt 5 procent i den senaste mätningen.

Enligt Anders Tegnell är vi fortfarande inte i närheten av hur det såg ut i våras, men om antal smittade fortsätter öka med 50–70 procent i veckan kan han inte utesluta att vi hamnar där.

– Vi måste trycka ner kurvan nu för att minska belastningen på sjukvården tidigt.

I dag intensivvårdas 56 personer för covid-19, enligt Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

– Vi ser en påfyllning på sjukhusen, säger han.

Han poängterar samtidigt att vi är långt ifrån toppen i våras och att många regioner och kommuner nu upparbetat metoder och rutiner för att klara av belastningen.

Den ökade smittspridningen är just nu synlig i stora delar av världen. Smittans epicentrum finns i Europa, enligt Tegnell. Länder som Frankrike, Tyskland och Italien har under de senaste dagarna stängt ner samhället delvis för att få bukt med smittspridningen.

Hur ska vi förhindra att den utvecklingen som syns i Europa även drabbar Sverige?

– Genom att skärpa upp råden i de här regionerna som är värst drabbade. Jag tror vi har goda chanser att undvika situationen som syns i delar av Europa om vi hela tiden jobbar med att förstå var smittan är som värst och bryta de smittkedjorna, säger Tegnell till SvD.

Vad händer om vi ändå får den utvecklingen?

– Det är svårt att veta. Vi har en helt annan situation nu än i våras. Vi är mycket bättre på många olika saker. Men vi utesluter inga medel och vi måste hela tiden vara pragmatiska och ta till de åtgärder som behövs.

Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 5 934 smittade avlidit i landet. Sammanlagt har 121 167 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons