”Fallen bland barn och unga ökar – sticker ut”

Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten.
Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Jämfört med övriga Europa har Sverige relativt sett fortfarande en hög smittspridning. ”Det är en fortsatt minskande trend, men det är lite oroväckande att det har stannat av något”, säger Sara Byfors. Särskilt fallen bland barn och unga sticker ut i landet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, inleder presskonferensen med att påminna om det allvarliga läget i Sverige och att följa de rekommendationer som finns.

– Håll avstånd och umgås bara med din närmaste krets så inga nya smittkedjor skapas, säger hon.

Antalet fall ökade mellan vecka 15 och 16 globalt, och den stora ökningen sker framför allt i Indien.

– Vi är uppe i nästan 150 miljoner fall globalt av covid-19.

I Europa är vi uppe i 30 miljoner fall totalt. Smittspridningen går nedåt och de flesta länder har en stabil situation, undantaget Cypern där det syns en ökning.

– Det är vanskligt att jämföra länder eftersom testningen fungerar på olika sätt i olika länder, säger hon.

Sverige har en hög spridning relativt till övriga Europa. Antalet fall mellan vecka 16 och 17 minskade, men minskningen är väldigt liten och mindre än veckan före.

– Det är en fortsatt minskande trend, men det är lite oroväckande att det har stannat av något, säger Byfors.

I Sverige är 691 det totala antalet fall per 100 000 invånare just nu.

– Det som sticker ut är att fallen bland barn och unga mellan 0–19 år ökar. Det kan påverka att de testas mer, men det är svårt att säga vad det beror på, säger hon.

Annons
Annons

Ganska små utbrott i en skola eller annan miljö kan få stort genomslag på statistiken.

– Vi tycker det är viktigt att hålla skolorna öppna eftersom det är en så viktig faktor för barns hälsa generellt, säger Sara Byfors.

Det diskuteras kring ett nödgodkännande för Pfizers vaccin för barn. Byfors uppger att det utreds, efter EMA fattat beslut ska Folkhälsomyndigheten också göra det. Snart stundar studentfester och skolavslutningar, men som läget ser ut nu är det inte tid för stora firanden.

– Vi har inte gjort några skillnader i rekommendationerna så man till exempel kan ha en stor studentfest, utan det är de restriktioner som finns som gäller. Men en mormor som är vaccinerad kan exempelvis vara med och fira en student, säger hon.

Bland antalet avlidna per vecka syns en effekt av vaccinationerna, siffran har planat ut kring 100 per vecka. Ytterligare 43 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats. Det är stora regionala skillnader i antalet fall. I Västernorrland, som sticker ut, är antalet fall 1 124 per 100 000 invånare.

– Det som är positivt är att det går nedåt.

Kronoberg ligger kring 1 000 fall och liksom i Östergötland, som har tredje högst antal fall med 981 fall per 100 000 invånare, går det inte nedåt än så länge i de här regionerna. I Stockholm syns en ökning liksom i Skåne.

– Det är oroväckande att det är en ökning, det är återigen viktigt att följa de rekommendationer som finns.

Vaccinationerna rullar på och regionerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att de äldsta ska gå först.

– De flesta regionerna befinner sig i fas 3, säger Byfors.

Annons
Annons

Inget vaccin kan helt undanröja risken att få covid-19, av dem som fått minst en dos och det gått tre veckor har 0,3 procent fått covid–19. Motsvarande siffra för fullvaccinerade är 0,2 procent. Det finns också vaccinerade som avlidit med covid-19, men i relation till det stora antalet vaccinerade är det få, enligt Sara Byfors.

– Det är viktigt att man följer de rekommendationer som finns så länge smittspridningen är hög och det är fortfarande viktigt att hålla sig till en liten grupp av människor som man träffar.

Byfors uppmanar till att vaccinera sig för att skydda både sig själv och andra. Ytterligare åtgärder – i form av restriktioner – är ingenting som Folkhälsomyndigheten diskuterat nu. Beroende på hur smittspridningen fortlöper kan det göras lättnader den 17 maj då större folksamlingar kan tillåtas.

– Som vanligt jobbar vi med att minska smittspridningen så mycket det går. Att hålla ut nu är verkligen viktigt, säger hon.

Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen, tar vid.

– Personalen inom sjukvården prövas nu hårt, säger han.

Just nu vårdas 1 520 patienter inom slutenvården med covid-19, på iva vårdas 405 patienter med covid-19 – en ökning med 14 personer sedan senaste rapporten.

– Sammanfattningsvis är läget mycket allvarligt inom hälso-och sjukvården. Att vårda en person som är svårt sjuk i covid-19 kräver mycket resurser och är ett hårt arbete. Nu behöver vi stödja sjukvårdspersonalen genom att följa de rekommendationer som finns, säger Mattias Fredricson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons