Annons

”Femte dagen i rad med under 400 på IVA”

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, under pressträffen.
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, under pressträffen. Foto: Claudio Bresciani/TT

422 nya fall av smittade har anmälts det senaste dygnet i Sverige. För femte dagen i rad är det under 400 patienter i intensivvård för covid-19.

– Det är fortsatt stabilt men det är ett ansträngt läge på landets sjukhus, säger ställföreträdande krisberedskapschef, Taha Alexandersson.

Under strecket
Publicerad

Totalt finns nu 30 799 bekräftade fall i Sverige.

– Det är en något nedåtgående kurva. När vi tittar på IVA-vården ser vi samma sak, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Hittills har 3 743 personer avlidit i sviterna av covid-19, den sjukdom som orsakas av coronaviruset. Det är ytterligare 45 dödsfall som rapporterats det senaste dygnet.

– Alla kan gå ut och ta en promenad och ses på kontrollerade sätt, säger Byfors, när hon påminner om de råd och rekommendationer som finns för att hindra smittspridningen.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, berättar om ett fortsatt stabilt läge.

– Det är fortsatt stabilt men det är ett ansträngt läge på landets sjukhus. En stabilisering betyder inte på något sätt att vården inte är belastad, säger hon.

I dagsläget finns ledig kapacitet i samtliga regioner.

– Det är värt att poängtera att vi är inne på den femte dagen där vi har under 400 patienter i intensivvård för covid-19, säger Alexandersson.

Personalläget i hälso- och sjukvården är stabilt men ansträngt, berättar Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

– Vi bedömer att det kommer fortsätta vara så under sommaren, säger han.

I kommunerna pågår planering för hur sommaren ska bemannas.

Det behövs ett snabbt handläggningssystem i sommar när uppemot 4 000 ärenden om legitimation kan komma in, så att ny personal kan komma ut i hälso- och sjukvården snabbt, säger Lindén.

Vidare lyfter han frågan om tillgänglighet av syrgas.

– Det finns ingen brist på syrgas hos leverantören så långt vi kan blicka framåt, vilket är ungefär 6–8 veckor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons