Tegnell: Inget julbesked förrän nästa vecka

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Pontus Lundahl/TT

Folkhälsomyndigheten har ännu inte gjort klart de råd som ska gälla kring julfirandet. Nästa vecka på torsdag tror statsepidemiolog Anders Tegnell att man kan komma med dessa råd. ”Många på myndigheten arbetar väldigt hårt med det här just nu”, säger han.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell ser det ut som att vi ligger på en platå globalt.

– Vi har nått vad som möjligen kan se ut som en platå internationellt, men det är ett väldigt svårbedömt läge och varierande mellan många länder, säger han vid en pressträff på tisdagen.

I Europa ser det mer ut som en nedgång, enligt Tegnell.

– Europa har möjligen varit uppe och toppat den här gången men sedan får vi se hur utvecklingen fortsätter, säger han men betonar att det varierar en hel del mellan länder.

Belgien och Nederländerna har en snabb nedgång medan andra länder har en omfattande spridning.

I Sverige beskrivs läget som fortsatt allvarligt. Sverige mörknar successivt på smittkartan, medan andra länder börjar ljusna något, säger Tegnell. Under de senaste två veckorna har Sverige haft en fortsatt uppgång.

– Vi har en väldigt omfattande smittspridning, säger Tegnell och fortsätter:

– Allmänt har vi en ökande smittspridning i alla åldersgrupper.

Även på iva ökar antalet fall. Det är fortfarande en väldigt allvarlig situation, betonar Tegnell.

– Vad gäller dödstalen ser vi även där en fortsatt uppgång, säger han.

Annons
Annons

På tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man rekommenderar att även symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller den rekommendationen för äldre elever, som gymnasieelever.

Tegnell uppmanar alla att fortsatt följa råd och rekommendationer.

– Vi måste fortsätta jobba tillsammans. Det är viktigt att vi håller nere kurvan, som det ser ut som att vi gör nu.

Det kommer inget besked om rekommendationer inför jul nu på torsdag. Det väntas i stället komma under nästa vecka, säger Tegnell.

– Många på myndigheten arbetar väldigt hårt med det här just nu, säger han.

117 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 798 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 260 758 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen berättar om läget inom vården.

Det finns 666 disponibla intensivvårdsplatser varav 464 är belagda. 237 av de patienterna har covid-19, säger Thomas Lindén.

Kapaciteten nationellt ligger på 28 procent.

– Men den skiljer sig åt mellan regionerna, säger Lindén.

Över hälften, 51 procent, av landets iva-patienter är för närvarande covid-19-patienter.

Belastningen inom vården ökar i olika takt i olika regioner, enligt Lindén.

– Risken att insjukna i covid-19 och behöva vård är fortsatt hög, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Den bild som börjar klarna kring sjukdomen är att man inte behöver vara svårt sjuk i det tidiga skedet för att senare bli allvarligt sjuk i covid-19, säger Thomas Lindén.

Annons
Annons

TT: Stockholm upplever Folkhälsomyndigheten som senfärdiga och har infört besöksstopp inom äldreomsorgen på egen hand, varför har ni inte infört lokala besöksförbud?

– Det är väldigt viktigt att man tar ett sådant här besöksförbud på stort allvar. Det är en stor inskränkning i individens frihet att hindra någon från att besöka dem i vad som är deras hem. Det tycker jag är viktigt att ha med sig, säger Anders Tegnell.

Myndigheten fick en reglering inom området nyligen där man kan införa lokala besöksförbud och har blivit kontaktad av kommuner som skulle vilja införa det. Men det behövs mer information om smittläget innan sådana beslut kan tas, säger Tegnell.

– En process för det håller vi på och tar fram så att vi kan gå tillbaka till de kommunerna och meddela vad vi behöver veta, så att vi verkligen tar de här besluten på ett bra underlag och vid rätt tillfälle..

– Stockholm ingår inte i den kretsen. Möjligen har de pratat med Stockholms smittskydd men vi har ingen notering om att Stockholm har haft kontakt med myndigheten i den här frågan.

På en fråga från Dagens Nyheter hur man ställer sig till att använda munskydd om trängsel uppstår i butiker, med anledning av förra helgens Black Friday-rea, svarar Tegnell att det är bättre att se till att trängseln minskar än att använda munskydd.

– Man behöver inte gå och handla på Black Friday, man måste gå tillbaks till sitt personiga ansvar och handla när det inte är trångt.

Vissa butiker har haft dörrvärdar som delat ut munskydd vid ingången till butiken. Men det upplägget ser inte Tegnell som bra.

Annons
Annons

– Det är bättre att se till att det inte blir trångt i butiken.

På en fråga från Aftonbladet om varför råden inför jul dröjer, svarar Tegnell:

– Det är viktigt för oss att vi går ut med en stor tydlighet med vad som gäller och det är viktigt att vi kan stämma av med de regioner som får mycket besökare och har lite mindre resurser med provtagning och sådant. Vi måste hamna i en bra kompromiss så dessa regioner känner sig lugna men att vi ändå kan fira jul på ett någorlunda normalt sätt.

En rad andra länder har gått ut och sagt att man kommer kunna vaccinera hela sin befolkning redan innan sommaren. På en fråga från Expressen om dessa länder är för optimistiska eller om det är Sverige som snarare är pessimistiskt, svarar Tegnell:

– Vi kommer förstås se till att vaccinet kommer ut till regionerna i de mängder som är tillgängliga.

De stora vaccintillverkarna har pratat om leveranstider om ett till två år, säger Tegnell.

– Det är det vi utgår från.

Hur lång tid det kommer dröja innan hela befolkningen får tillgång till vaccin beror också på hur många som vill bli vaccinerade, säger han.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons