Annons

”Knyt inte nya kontakter just den här sommaren”

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.
Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten. Foto: Ali Lorestani/TT

41 nya dödsfall och ytterligare 947 personer har smittats. Det presenterade Folkhälsomyndighetens på dagens pressträff.

– Vi måste fortsätta att hjälpas åt. Det är viktigt att vi håller ut, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, och Bitte Bråstad, chefsjurist vid Folkhälsomyndigheten.

Foto: Ali Lorestani/TT

10,7 miljoner personer har hittills smittats av coronaviruset och 516 000 har avlidit i covid-19 runt om i världen. Det meddelar biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten under torsdagens pressträff.

– Det är kanske mest fokus på USA nu där man noterar rekord i antalet anmälda per dag. Där är det stora problem och man jobbar med att se vad som händer om man öppnar samhällen, säger han.

I Sverige har 41 nya dödsfall rapporterats det senaste dygnet och totalt 5 411 personer har avlidit i sjukdomen.

– Medelvärdet fortsätter sakta nedåt, säger Wallensten.

70 639 personer har hittills konstaterats smittade av viruset i landet – det är 947 ytterligare personer det senaste dygnet.

– Smittan försvinner inte innan den är helt borta. Vi måste fortsätta att hjälpas åt för att de positiva trenderna, alltså att vi har sjunkande antal fall som är allvarligt sjuka, ska fortsätta . Det är viktigt att vi håller ut, säger Wallensten.

Han betonar vikten av att fortsätta följa myndighetens riktlinjer även i sommar.

– Man behöver inte knyta nya kontakter just den här sommaren. Umgås med färre nya personer, säger Wallensten.

Annons
Annons

Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, och Bitte Bråstad, chefsjurist vid Folkhälsomyndigheten.

Foto: Ali Lorestani/TT

Under onsdagen trädde en ny lag i kraft, gällande smittskyddsåtgärder vid restauranger, caféer och barer. Folkhälsomyndigheten har tagit fram kompletterande föreskrifter som tydliggör vilka åtgärder som café- och restaurangverksamheter kan vidta för att undvika smitta.

De nya föreskrifterna träder i kraft den 7 juli 2020.

– Nu finns det lagstiftning och det är framförallt för att det ska bli enklare och tydligare med tillsynen, säger Bitte Bråstad, chefsjurist vid Folkhälsomyndigheten.

Det handlar framförallt om att man ska begränsa antalet besökare för att motverka trängsel, endast erbjuda sittande servering, kunna erbjuda handtvätt eller handsprit till besökarna och kunna se till att sällskap håller minst en meter till andra sällskap.

Det är kommunerna som ansvarar för att se till att reglerna följs.

– Kommunen kommer att sköta tillsynen för att restauranger, barer och caféer sköter sig och följer de föreskrifter vi har beslutat om, säger Bråstad.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, och Bitte Bråstad, chefsjurist vid Folkhälsomyndigheten.
Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, och Bitte Bråstad, chefsjurist vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Ali Lorestani/TT

På torsdagen hade totalt 2 444 personer hittills intensivvårdats i Sverige för covid-19 och just nu vårdas 138 covid-19-positiva personer i respirator runt om i landet.

– Vi ser ett fortsatt minskande antal patienter i intensivvården vilket är väldigt positivt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Även utanför intensivvården vårdas färre personer än tidigare.

– Idag vårdas 687 personer med covid-19 men utanför intensivvården, säger Sandwall.

Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nämner vikten av kriskommunikation och information.

– Informationen ändras stundom. Och en viktig del i det här handlar om kriskommunikation, att ha uppdaterad information om vad som gäller för ögonblicket. Vi måste veta hur vi ska bete oss, säger han.

Olofsson berättar också om vikten av att fortsätta avstå sociala sammanhang.

– Åk inte på större sociala sammanhang, som till exempel begravningar. Det kan göra ont att inte kunna göra det, men ibland är det det vi måste göra för att tänka på varandra, säger Olofsson och fortsätter:

– Tack för att ni håller i och håller ut även nu i sommar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons