Annons

Nya riktlinjer införs för lokala coronautbrott

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya riktlinjer för lokala utbrott av covid-19. Särskilt drabbade regioner får nu större möjlighet att bland annat avråda från att resa med kollektivtrafiken eller att gå på restaurang.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Bitte Bråstad, chefsjurist, Folkhälsomyndigheten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

De senaste veckorna har smittspridningen ökat på flera håll i landet, och därför har nu Folkhälsomyndigheten tagit fram nya råd som regionerna kan införa för att stoppa lokala utbrott av covid-19.

Som exempel på vilken sorts råd det handlar om nämner Folkhälsomyndigheten uppmaningar om att undvika restaurangbesök, gymträning och resor i kollektivtrafiken, och att avstå från att besöka äldreboenden.

Flera av råden påminner om de befintliga rekommendationerna, exempelvis uppmaningen som finns sedan i våras om att avstå från onödiga resor i kollektivtrafiken.

Men med de nya råden kommer det att gå att lokalt skärpa de befintliga uppmaningarna, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

– Det är en skärpning av de regler vi har nu. Här handlar det om att undvika att åka i kollektivtrafiken när det inte går att boka sittplats, säger hon.

Råden införs den 19 oktober, och efter det kommer de skärpta riktlinjerna kunna tas i bruk av regionerna efter samråd med Folkhälsomyndigheten.

– Det kan gälla en hel region, en kommun, eller ett ännu mindre område, säger Bitte Bråstad.

Annons
Annons

Bitte Bråstad, chefsjurist, Folkhälsomyndigheten.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Bitte Bråstad, chefsjurist, Folkhälsomyndigheten.
Bitte Bråstad, chefsjurist, Folkhälsomyndigheten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under tisdagens pressträff pekade statsepidemiolog Anders Tegnell ut fyra regioner där antalet bekräftade covid-19-fall har ökat kraftigt på sistone: Stockholm, Uppsala, Örebro och Jämtland Härjedalen.

När SvD intervjuade honom efter pressträffen sa han dock att inget av områdena är så drabbat att det i nuläget är aktuellt att införa de nya riktlinjerna där.

– Nej, det tycker jag inte. Det vi ser på lite olika ställen i Sverige i dag ska man nog framför allt hantera genom att inskärpa vikten av de saker som redan finns på plats, säger Anders Tegnell.

Varför har de här råden inte införts tidigare?

– Vi ser nu under hösten att vi kommer att kunna få mer lokala utbrott, och vi har ju också delvis sett det redan. Då har vi funderat och analyserat hur vi ska kunna få till en bra struktur för att vi ska kunna stötta regionerna, för rätt mycket av det här kan de redan göra själva.

Under pressträffen sa Anders Tegnell också att situationen i Sverige inte är lika oroväckande som på andra håll i Europa. I flera av regionerna där smittspridningen har ökat verkar ökningen ha stannat av.

Men en bekymmersam trend är att antalet nya fall på äldreboendena nu ligger på en högre nivå än under sommaren.

– Antalet fall har dubblerats den senaste veckan. Ganska många av fallen finns i Stockholm vilket är logiskt med tanke på att det är där vi ser den stora smittspridningen. Det här är en stark signal till äldreboendena att det nu gäller att hålla koll.

Den 1 oktober upphörde det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden som infördes i våras. Anders Tegnell sa på pressträffen att han inte tror att ökningen av covid-19-fall på boendena beror på ändringen, eftersom fallen började öka redan i september.

Han sa också trots att den förhöjda smittspridningen så är antalet coronapatienter på IVA fortsatt lågt.

– Den ökning av antalet smittade vi sett på sistone rör sig framför allt i åldersgruppen 20–50 år, säger Anders Tegnell.

Enligt Region Stockholms senaste siffror vårdas nu sex covid-19-patienter på regionens IVA-avdelningar. Totalt finns drygt 50 patienter i regionen med bekräftad covid-19.

När läget var som värst i april vårdades ungefär 1 100 coronapatienter i Region Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons