Annons

”Fortsatt allvarlig situation i världen”

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Utvecklingen i flera europeiska länder går åt fel håll, enligt Anders Tegnell. Men trots ökat resande tror han inte att vi kommer se samma utveckling i Sverige:

– Vi har en annan situation eftersom vi inte går från en nedstängning av samhället till ett återöppnande.

Under strecket
Publicerad

Även om smittspridningen minskar i bland annat Nord- och Sydamerika finns det tecken på motsatt trend på andra håll.

– Situationen är fortfarande väldigt allvarlig på flera håll i världen, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff där bland andra Folkhälsomyndigheten deltog.

Han lyfte framför allt fram situationen i Europa som gått från en väldigt positiv utveckling till en allt mer negativ. Nu närmar sig många länders smittspridning de nivåer som rådde före sommaren.

– I Storbritannien och Spanien har man nu en omfattande smittspridning. Även i Frankrike ser man en stor uppgång, men det kan till viss del bero på ökad testning.

I Sverige är utvecklingen fortsatt lugn. Den senaste veckan går det att ana en liten ökning av antal smittade, men då har också provtagningen ökat.

– Det är viktigt att vi inte samlas för mycket på fikapauser och liknande på rasterna, det är där de stora riskerna finns under hösten när allt fler återvänder till jobbet.

Den ökade smittspridning som syns i delar av Europa kommer troligtvis inte drabba Sverige, enligt Tegnell.

Annons
Annons

– Vi har en annan situation i Sverige än i andra länder i Europa eftersom vi inte går från en nedstängning av samhället till ett återöppnande.
Först om några veckor kan man dock vara säker på hur början av hösten påverkat smittspridningen. Tegnell pratade bland annat om att svenskarna nu reser allt mer utomlands och att man får se vad konsekvenserna blir av det.

– Resandet har dragit i gång igen och man måste tänka på hur smittspridningen ser ut i landet man reser till. Det är också viktigt att vara extra uppmärksam på symtom när man kommer hem, sa Anders Tegnell till SvD.

Han påpekade även att det är viktigt att se över sina reseförsäkringar om man väljer att resa utanför Europa, eftersom att Utrikesdepartementet fortfarande avråder från resor dit.

Socialstyrelsen deltog också under pressträffen och meddelade att de delar Folkhälsomyndighetens positiva syn på utvecklingen i Sverige. Det generella läget inom vård och omsorg är stabilt och majoriteten av regionerna är nu tillbaka i ett normalläge.

– Vi kan konstatera att antal patienter på intensivvårdsavdelningar är fortsatt få. Just nu får endast 13 patienter intensivvård i landet, sa Mattias Fredricson, enhetschef vid Socialstyrelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons