Annons

Tegnell: ”Blir en ny rekord­vecka globalt”

Anders Tegnell.
Anders Tegnell. Foto: Anders Wiklund/TT

Samma råd gäller nu för 70-plussare som för resten av befolkningen, men Folkhälsomyndigheten uppmanar fortsatt till att hålla avstånd och begränsa sociala kontakter.

Under strecket
Publicerad

Tidigare idag har Folkhälsomyndigheten meddelat att de slopar de särskilda corona restriktionerna för äldre. Från och med idag gäller samma råd som till resten av befolkningen.

Folkhälsomyndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittspridningen i Sverige i våras. Då råddes bland annat personer över 70 år att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.

Rekommendationerna har därefter legat fast, trots att många hade hoppats på en lättnad redan i maj.

– Vi tyckte inte det var rimligt att vänta längre, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på pressträffen för at motivera sitt beslut att slopa coronaråden för äldre.

Anders Tegnell inledde pressträffen med att säga att knappt 41 miljoner fall av corona har konstaterats globalt, varav drygt en miljon har avlidit.

– Vi kommer att ha en ny rekordvecka globalt även denna vecka, säger Anders Tegnell angående antalet nya fall.

Ännu värre är situationen i EU. Men det stigande antalet coronafall beror väldigt mycket på att fler tester utförs.

Annons
Annons

– Det är många länder som är väldigt hårt drabbade i Europa, säger Anders Tegnell.

Så här långt har man inte sett någon positiv effekt på antalet insjuknade av de nya restriktionerna i Europa, konstaterar Tegnell.

I Sverige analyserar man mellan 140 000 och 150 000 prover i veckan. Även här så ökar antalet fall. Detsamma gäller antalet avlidna.

– Antalet avlidna ligger kvar på en väldigt låg nivå, säger Anders Tegnell.

I Sverige intensivvårdas 39 personer och ett nytt dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats in det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 930 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 108 969 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Folkhälsomyndigheten har inlett en dialog med flera regioner angående att eventuellt införa lokala restriktioner. En av dem är Stockholm där antalet fall ökar, även om ökningen är ganska måttlig.

Folkhälsomyndigheten har också varit i kontakt med Skåne, men några lokala restriktioner är inte aktuellt i dagsläget, vare sig i Stockholm eller Skåne. I Uppsala, som har sett en ökning av antalet fall, ser den uppåtgående trenden av antalet nya fall ut att vända.

Anders Tegnell konstaterar att höstlovet börjar nästa vecka.

– Det är viktig att man genomför resor på ett bra och säkert sätt. Kan man undvika kollektivtrafiken ska man göra det. Se till att du kan isolera dig dit då åker om du får symptom, säger Anders Tegnell.

Han säger också att det är jätteviktigt att man inte utsätter äldre personer för några risker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons