FHM förlänger allmänna covidråden

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det är viktigt att alla gör anpassningar i sin vardag för att minska risken för smittspridning.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det är viktigt att alla gör anpassningar i sin vardag för att minska risken för smittspridning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Folkhälsomyndigheten förlänger de allmänna råden från den 30 juni fram till den 30 september för att minska smittspridningen.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Det är fortsatt viktigt att alla gör anpassningar i sin vardag för att minska risken för smittspridning. Samma sak gäller för verksamheter, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

De allmänna råd som gäller är följande:

  • Stanna hemma vid symtom på covid-19.
  • Begränsa nya nära kontakter.
  • Arbeta hemifrån så ofta som möjligt.
  • Håll avstånd, och undvik miljöer med trängsel.

Utöver det ska alla verksamheter i Sverige se över vad de kan införa för åtgärder för att minska smittspridning – och särskilt ta hänsyn till riskgrupper.

Folkhälsomyndigheten ser kontinuerligt över råden som anpassas i takt med att det epidemiologiska läget förändras. Saker som finns att ta hänsyn till inför hösten är bland annat hur viruset sprids bland dem som är ovaccinerade samt hur stort fäste olika varianter av viruset får. I dagsläget är delta-varianten det största orosmolnet, men i ett mejl till SvD skriver sakkunniga på Folkhälsomyndigheten att förlängningen med råden inte har med delta att göra.

I en rapport som Folkhälsomyndigheten släppte i slutet på våren 2021 skrev de att det – utifrån de olika scenarior som de tagit fram – var troligt att de ”smittskyddsåtgärder som begränsar individers fri- och rättigheter samt verksamheters möjligheter till att bedriva en utifrån pandemin oreglerad verksamhet” kunde tas bort i början på september.

I den rapporten går också att läsa att Sverige behöver ha en beredskap att inför åtgärder för att minska risken att få in smittan från andra länder som har en omfattande smittspridning, då särskilt om det finns signaler om nya virusvarianter.

”Om tendensen vi ser nu av minskad smittspridning håller i sig så behöver vi ändå se vad som händer i början på hösten när människor börjar samlas igen mer inomhus och så vidare. En högre smittspridning kan medföra en fördröjning av lättnader i restriktionerna”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett mejl till SvD.

Även om råd och restriktioner tas bort behöver samhället ha en god beredskap – särskilt i verksamheter som exempelvis äldreomsorgen – under en lång tid framöver. Folkhälsomyndighetens bedömning är att resurser för storskalig testning måste finnas tillgänglig minst fram till våren 2022 för att snabbt kunna skala upp testningen vid behov vid nya utbrott.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons