Annons

Folkhälso­myndigheten får öka corona­testningen

En ambulanssjukvårdare visar upp ett provtagningskit.
En ambulanssjukvårdare visar upp ett provtagningskit. Foto: Anders Wiklund/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson kritiserar efter tisdagens partiledarmöte regeringen för att ha dröjt för länge med att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att testa fler personer för coronasmittan.

– Det här borde kommit för flera veckor sedan givetvis, men det är bättre sent än aldrig, säger Kristersson till SvD.

Under strecket
Publicerad

Under helgen gick moderatledaren ut med ett eget initiativ om att masstesta en större del av befolkningen för coronaviruset. Vid partiledaröverläggningarna kom nu besked från regeringen att Folkhälsomyndigheten ska få i uppdrag att öka antalet tester.

Ulf Kristersson välkomnar regeringens initiativ:

– Nu handlade det äntligen om tester och provtagningar på riktigt och det var första gången. Jag säger äntligen eftersom jag tagit upp det på varje möte vi hittills har haft och tröttnat på ointresset som ar funnits i den här frågan. Men nu fanns det intresse och vi pratade på allvar om detta, så äntligen har det tagit skruv i den här frågan, säger M-ledaren.

Samtidigt är han kritisk mot att regeringens besked har dröjt:

– Det här borde kommit för flera veckor sedan givetvis, men det är bättre sent än aldrig.

Hur ser du på att det har dröjt?

– Det är synd att det har dröjt så länge. Jag tycker att det har varit uppenbart i flera veckors tid att det här är helt nödvändigt. Sjukvårds- och omsorgspersonal, ska veta att när de går till jobbet att de inte är smittade. De ska också veta att de inte är hemma i onödan om de inte är smittade.

Annons
Annons

Ulf Kristersson har också noterat ett intresse från näringslivet att det genomförs en bredare testning:

– Det är ett starkt önskemål så att man kan veta om folk är immuna eller inte, så att man kan komma tillbaka till jobbet och återstarta den svenska ekonomin. Jag tycker det varit uppenbart att man måste veta mycket mer vilka som är smittade och har varit smittade. Men jag har mött ett ganska begränsat intresse fram till nu.

Fick du någon förklaring till varför det har dröjt?

– Nej, det ska jag inte säga, jag har uppfattat det som att Folkhälsomyndigheten inte har varit emot det här överhuvudtaget, tvärtom instämmer man i att det här är viktigt.

Varför har det då inte hänt något?

– Regeringen har inte velat ta tag i frågan, det här är en stor sak, det handlar om stora pengar om man ska testa många, det är en väldigt omfattande apparat som ska fungera med logistik, laboratorier, personal. Det är ett komplicerat uppdrag om man ska lyckas med detta och jag tycker inte regeringen har satt sig i förarsätet och tagit kommandot över frågan.

Tycker du att ni har haft bra kontakt med regeringen kring det här eller har regeringen gått sin egen väg?

– Det ärliga svaret är att regeringen använder våra möten till att informera om saker som redan har skett, de involverar inte några andra partier i vad som komma skall nästan på något vis.

Hur ser du på det?

– Det är regeringens beslut, de får välja hur mycket de vill involvera andra. Jag tycker vi rätt systematiskt har påverkat genom att driva regeringen framför oss. Det var vi som tog initiativ till arbetsgivaravgifterna, om sjuklöneansvaret och i studiemedelsfrågan och nu också med att öka testerna.

Annons
Annons

Klockan 13.30 håller statsministern tillsammans med miljö- och klimatministern och socialministern en pressträff i Rosenbad, och bara en halvtimme senare håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) sin pressträff för att informera om det senaste kring viruset i Sverige.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell har också uttryckt att betydligt fler i Sverige bör testas för coronaviruset. Framför allt fler vårdanställda och särskilt de i vård och omsorg som jobbar med äldre, säger Tegnell.

– Där skulle man behöva en ökad kapacitet, säger han till Ekot.

Exakt hur mycket testningen kan behöva öka är svårt att veta, säger Tegnell som pratat om ett par, tre gånger mer än vad som görs i dag.

Förra veckan testades 10 000 personer, och totalt har drygt 24 500 personer testats i Sverige. Hur ökningen ska gå till är oklart.

– Vi vet att det finns ett antal stora laboratorier som vill hjälpa till men det är bara en liten länk i kedjan. Under veckan kommer vi att arrangera ett möte för laboratorier och regionerna, vilka är de som måste hålla i testningen, för att se vilka lösningar man kan hitta, säger Tegnell till Ekot.

Drygt 4 000 personer har bekräftats smittade med coronaviruset, och 146 personer har avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

341 personer som har insjuknat i covid-19 vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelning i Sverige, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons