Annons

Lydia Wålsten:Folkhälsomyndigheten är som tv-serien Succession

Populärkulturella likheter.
Populärkulturella likheter. Foto: Cheung/AP, Sandberg/TT. Bilden är ett montage.

Ett familjeföretag där den tidigare ledaren har svårt att släppa taget. Där ansvarsfördelningen blir oklar, på grund av vana och hävd. Det är vad mejlen från Folkhälsomyndigheten som Expressen rapporterat om ger intryck av.

Under strecket
Publicerad

Det är ett familjeföretag jag tänker på, när jag läser den e-post som journalisten Emanuel Karlsten har begärt ut från Folkhälsomyndigheten och som skickats mellan Anders Tegnell, konsulten Johan Giesecke och analyschefen Lisa Brouwers. Artikeln som publiceras i Expressen är bara del ett av två, men man får ändå en känsla för myndighetens toppskikt under pandemin. Buskis och fotbollsanda. Den sortens lagkänsla som byggs upp när det är vi mot världen.

Tv-serien ”Succession” handlar om ett familjeföretag där patriarken Logan Roy kämpar med uppgiften att lämna över nycklarna till sitt medieimperium till sina barn. Det går inte så bra. Då och då kan han inte motstå frestelsen att kliva in i olika processer för att demonstrera sin makt och, inte minst, visa att han fortfarande besitter unik kompetens. Visa i handling att man inte kan studera sig till framgång, utan att lika mycket handlar om magkänsla och erfarenhet.

Annons
Annons
Annons