Annons
X
Annons
X

Folkfesten dominerade – trots 100-tals gripna

Köpenhamnspolisen grep cirka 350 personer i samband med den stora klimatdemonstrationen. Men det var folkfesten som dominerade när minst 25 000 människor tågade till politiker vid FN-toppmötet i Bella Center, med önskan om ett starkt och rättvist klimatavtal.

Foto: JENS DRESLING/AP

Tidigare artiklar i Brännpunkts debattserie inför klimatmötet i Köpenhamn

Sjuåriga Emilia Ystrøm står på Christiansborgs Slotsplads och väntar. Hon har knutit en guldmantel över axlarna.

– Det är för att hjältar har sådana, säger hon.

Tillsammans med farmor, mamma och mammas två väninnor och en bebis i barnvagn gör hon sig redo för lördagens stora klimatdemonstration.

Annons
X

– Vi kanske inte går med hela vägen ut till Bella Center, men vi vill uppmana politikerna där att ta sig samman. Det kostar bara 1,7 procent av EU:s bruttonationalprodukt att hejda uppvärmningen. Det är egentligen groteskt om de inte får till ett avtal, säger Emilia mamma Louise Ystrøm.

De hade sällskap av tusentals och åter tusentals människor som tågade med skyltar bland konstfärdigt gjorda drakar, grisar och en uppsjö av isbjörnar i olika former. Simringar och paraplyer var andra populära attribut, och några jultomtar demonstrerade också. Musik dånade från lastbilsflak, och det obligatoriska sambatåget fick till ett ljudligt och skönt gung.

Enligt arrangörerna deltog mer än 100 000 personer i den fredliga demonstrationen. Polisen bedömde under lördagseftermiddagen att demonstrationen hade lockat 25 000 personer när den inleddes, men medgav senare att de ”slutat räkna” när fler strömmade till efterhand.

Det var gräsrötternas demonstration, många helt vanliga familjer, äldre, ungdomar bar skyltar med texter som ”Climate justice now” (klimaträttvisa nu), ”There is no planet B” (det finns ingen reservplanet). och ”Bla bla bla ... act now!”

Terry Tege från British Columbia, Kanada tågade i en grupp som samlade ursprungsfolk från Afrika, Sydamerika och Europa, många i sina traditionella kläder. Han kämpar mot utvinning av oljesand i Kanada, ett fossilt bränsle som orsakar stor förstörelse av naturen.

– Vi anser att ursprungsfolkens perspektiv måste finnas med i ett klimatavtal, sade han.

Vädret hade tagit paus från den globala uppvärmningen, vindarna var iskalla men solen lyste över det två kilometer långa demonstrationståget.

Redan innan den stora demonstrationen börjat hade polisen gripit 22 personer. Två personer greps under en fredlig demonstration på Halmtorvet, för att ha brutit mot maskeringsförbudet, medan en man greps utanför Forum, för brott mot vapenlagen.

Vid Axeltorv, mittemot Tivolis huvudingång, arresterades en tredje person med en resväska fylld av avancerat fyrverkeri, som i Danmark är förbjudet för privatpersoner. De övriga anhölls vid de visitationer som polisen genomförde av många demonstranter på väg till Christiansborgs Slotsplats.

Vid tvärgatorna längs demonstrationen stod poliserna tätt för att hindra eventuella bråkstakar som hade planerat att avvika för att ställa till bråk. Tåget avslutades med ett tjugotal av polisens särskilda demonstrationsbussar som körde fyra i rad för att hindra bråk bakifrån.

Vid Højbro plads, bara ett stenkast från Christiansborg, samlades vid två-tiden 300 svartklädda demonstranter från nätverket Never Trust a Cop, som på förhand hade varnat för våldsamheter i city. Polisens närvaro var dock stor och efter en stund pressades de av polisen att gå med i slutet av tåget mot Bella Center

När dessa demonstranter passerade det danska Utrikesdepartementet började det kastas gatstenar och smällare mot byggnaderna. Plötsligt kom ett tiotal poliser springande längs med tåget och ytterligare cirka tjugo kravallklädda poliser strax bakom dem. Synen provocerade tydligen någon som slängde en flaska i gatan strax intill SvD:s utsända.

När de maskerade demonstranterna nådde Amager lyckades polisen med hjälp av piketbussar, att avskärma dem, från resten av den fredliga demonstrationen. Det handlade om några hundra personer som blev infångade mellan kravallpoliserna, som därefter påbörjade arresteringar. Demonstranterna fick handbojor på och de gripna sattes i led bakom varandra på gatan. Sammanlagt greps upp emot ett 350-tal demonstranter, enligt polisen i ”förebyggande syfte”.

Efter en stund började polisens bussar anlända till platsen och de anhållna aktivisterna fördes in och kunde därefter fraktas till ”klimatfängslet” i Valby. Där har polisen, enligt det nyligt genomförda ”lymmelpaketet”, rätt att hålla personer frihetsberövade i upp till 12 timmar. Eventuella utvisningar av utländska aktivister, ville polisen ta ställning till senare under lördagskvällen.

Alla rykten om bråk hade gjort att bland andra gruppen Klimataktion under demonstrationen dansade fram i tåget med uppmaningen att åskådare skulle haka på.

– Vi visar att folket vill ha ett bra och rättvist klimatavtal, sade Cecilia Cromnow från Göteborg som åkt till Köpenhamn framför allt för demonstrationens skull.

Många av delegaterna i Bella Center följde demonstranternas ankomst dit vid halvsextiden på eftermiddagen. Där togs de emot med tal av bland andra Irlands förra president Mary Robinson, som också startade ett hav av stearinljus, en icke-fossil ljuskälla.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS

Läs fler artiklar om konferensen

Klimatmötet 7-18 december:

Inför Klimatmötet

SvD skildrar de stora miljöfrågorna inför klimatkonferensen i Köpenhamn 7-18 december.

United Nations Climate Change Conference - Copenhagen http://en.cop15.dk/ Susanna Baltscheffskys blogg om Klimat & Miljö blogg.svd.se
Annons
Annons
X
Foto: JENS DRESLING/AP Bild 1 av 2
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X