Folkets monark har regerat rekordlänge

På onsdagen slår Drottning Elizabeth II ett kungligt rekord. Under sina 63 år och 216 dagar som monark har hon regerat längre än sin farfars farmor, drottning Victoria. Hon är den äldsta monarken i världen och den längst regerande drottningen någonsin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Drottning Elizabeth II tillsammans med hertiginnan Catherine av Cambridge.

Foto: PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Elizabeth och Prins Philip efter kröningen 1953.

Foto: Leslie Priest / TT NYHETSBYRÅN

Drottningen håller ett tv-tal från Buckingham palace den 5 september 1997 där hon hyllar Prinsessan Diana som omkom i en bilolycka i Paris 31 augusti.

Foto: TT / NTB Scanpix
Annons

LONDON. Hon har haft 12 premiärministrar. Hon har sett sina föregångares imperium avvecklas och sin egen makt minska. Det brittiska samhället och klassystemet har ruskats om. Hennes barns och barnbarns privatliv har fläkts ut i tabloiderna. Men drottning Elizabeth II har hållit sig tyst. Hon har gett få intervjuer och har sällan uttalat sig om brittisk politik.

Den brittiska populärhistorikern David Starkey har sagt att hon ”inte gjort eller sagt något som någon kommer att minnas”. Journalisten Jeremy Paxman skriver i Financial Times att han gått igenom hennes tal och inte ”hittat något kontroversiellt, inte ens något intressant”. Men enligt Paxman är det här ett tecken på genialitet, inte på tråkighet.

Annons
Annons
Annons