Annons

Ivar Arpi:Folket mot opinionen

Under strecket
Publicerad

Det folkliga stödet i flyktingfrågan återspeglas inte i opinionen”, skrev Aftonbladet i torsdags. Trots den tragiska bilden på Alan Kurdi och det hastigt uppkomna flyktingengagemanget, har SD blivit näst störst parti i den senaste opinionsundersökningen av Aftonbladet/Inizio, och största enligt YouGov.

Opinioner är svårfångade. Kanske är det så att olika grupper inom folket nu mobiliserar på olika sätt. Invandringsfrågan har blivit den viktigaste politiska frågan för väljarna. Samtidigt har konsekvent en majoritet eller relativ majoritet av svenskarna velat ta emot färre flyktingar sedan 1990. Men politikerna har inte hållit med.

Under mandatperioden 2010–2014 undersökte statsvetaren Sören Holmberg skillnaderna mellan vanligt folk och deras representanter. Betydande åsiktsskillnader fanns i flyktingfrågan. I andra frågor har politiker varit mer skeptiska än majoriteten av väljarna som bland annat vill införa sextimmars arbetsdag, mycket hårdare fängelsestraff samt förbjuda all pornografi. Det vill säga, när frågorna ställs ansikte mot ansikte. Mätfel är därför inte uteslutna.

Men åter till Aftonbladets kommentar. Vad är en opinion om inte grundad i folkligt stöd? Är det inte per definition samma sak?

Trots flyktingkrisen – nya rekordsiffror för SDaftonbladet.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons