Annons
X
Annons
X

”Folket har talat med tydlig röst”

Månader av hårt arbete från partier och ideella grupper har resulterat i ett kraftfullt ja till Lissabonfördraget i den irländska folkomröstningen.

Irlands premiärminister Brian Cowen tackade under eftermiddagen alla som bidragit till att göra segern möjlig.

– Folket har talat med tydlig röst.

Foto: AP

DUBLIN | När slutresultatet av folkomröstningen publicerades strax före klockan sex under lördagen stod det klart att mer än två tredjedelar av väljarna röstat för Lissabonfördraget.

Jasidan fick 67.1 procent av rösterna mot nejsidans 32.9 procent. Bara två av total 43 valkretsar röstade emot till texten. Det innebar en remarkabel svängning jämfört med omröstningen förra sommaren. Då stöddes Lissabonfördraget bara av tio valkretsar.

– Det är ett anmärkningsvärt resultat som få av oss vågat hoppas på, säger Richard Sinnott, professor i statsvetenskap vid College University Dublin.

Annons
X

Enligt honom innebar den andra omröstningen att irländarna fick tid på sig att verkligen sätta sig in i textens innebörd. En av förklaringarna till att fördraget röstades ned första gången var att många kände sig okunniga om fördraget. Samtidigt har det skett en massiv mobilisering av frivilliga och civila organisationer.

– Regeringen har också spelat en mycket aktiv roll och och går stärkt ur det här. Irlands anseende bland de andra EU-länderna förbättras av resultatet.

På en presskonferens utanför regeringen tackade premiärminister Brian Cowen alla som bidragit till segern.

– Folket har talat med tydlig röst. Det är en bra dag för Irland och en bra dag för Europa. Som nation har vi tagit ett viktigt steg mot ett starkare, mer rättvist och bättre Irland. Vi har visat de andra länderna i EU att vi arbetar framåt tillsammans.

– Dagens resultat visar att Irland vill fortsätta vara i hjärtat av Europa och att det är där vår framtid hör hemma, sade Cowen innan han återvände in i byggnaden för att ta emot gratulationer från kollegor runt om i Europa.

Segern firades också av kampanjaktivister som samlats utanför Dublin castle.

– På klassiskt irländskt vis kommer vi att bege oss till puben, sade Dorla Purcell, en av aktivisterna som arbetat för ett ja sedan i juni.

Jon Pelling

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X