Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Bitte Hammargren: Folket förbereder att visa sitt stöd

Attackerna mot USA:s beskickningar har spritt sig till fler länder i arabvärlden. Men samtidigt mobiliseras motkrafter. I Bryssel försöker Egyptens islamistiske president Mursi dämpa stämningarna därhemma. I Benghazi i Libyen planeras en demonstration mot extremisterna, till stöd för USA.

[object Object]
Här stormas den amerikanska ambassaden i Sanaa i Jemen. Foto: AP

Extrema islamofober och extrema salafister triggar varandra. Med olika medel kan de var och en på sin kant försöka tända nya bränder.

Gnistan som satte fart på angreppen på USA:s beskickningar i Libyen, Egypten och Jemen blev ett obskyrt videoklipp som hånar profeten Muhammed och försöker dra en hel religion i smutsen. Miljoner muslimer i arabvärlden markerar nu att detta provokativa videoklipp inte på något sätt berättigar till attentat mot USA:s beskickningar. Islamiska rättslärda vid Al-Azhar-universitetet i Kairo deltar i dessa försök att dämpa känslorna.

Protesterna spred sig dock i går till fler länder i arabvärlden, däribland Marocko. I Jemen påverkas de av USA:s drönarattacker som dödat oskyldiga under jakten på al-Qaida. I Egypten uppges fotbollssupportrar, som har ett ont öga till polisen, ha deltagit protester.

Annons
X

Egyptens president Muhammed Mursi, på besök i Bryssel, fördömde den provokativa amatörfilmen men poängterade också att den inte kan berättiga attacker mot ambassader.

Att en folkvald president från Muslimska brödraskapet säger att ”den egyptiska staten är ansvarig för att ambassader och konsulat ska försvaras och att det egyptiska folket inte ska dras in i dessa olagliga handlingar” noteras i Washington. Men samtidigt säger USA:s president Obama stramt att Egypten varken är en allierad eller en fiende.

Blodigast blev terrorattacken mot USA:s konsulat i Benghazi, som kusligt nog ägde rum den 11 september. Attacken var en tragedi i dubbel mening. Inget annat folk i arabvärlden är så positivt till USA som libyerna. Till och med islamister jag mötte under upproret mot Gaddafi förra året var tacksamma för att de fick USA:s hjälp att bli av den diktator som plågat dem i 42 år.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  USA-ambassadören Chris Stevens, som dödades, hade många vänner i Libyen. Under upprorsvåren 2011 tog han sig till Benghazi ombord på ett lastfartyg för att etablera kontakt med revolutionens ledare. Nu slutade hans liv alldeles för tidigt i samma stad.

  I dag var stämningarna i Benghazi dämpade. ”Det är anmärkningsvärt är att det tog 45 minuter för säkerhetstjänsten att komma med full styrka och hjälpa amerikanarna på konsulatet”, säger en illa berörd källa i Benghazi som förklarar dröjsmålet med inkompetens. Men i dag planeras en demonstration till stöd för USA, en uppvisning av Benghazibornas sorg för vad som hänt och en markering mot extrema salafister.

  LÄS OCKSÅ:
  Skådespelarna: Vi blev vilseledda

  Fler artiklar om USA-protesterna:

  Vreden mot filmen växer fram svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Här stormas den amerikanska ambassaden i Sanaa i Jemen.

  Foto: AP Bild 1 av 10

  Upprorsmän krossar fönster till amerikanska ambassaden i Sanaa.

  Foto: AP Bild 2 av 10

  Upprorsmän krossar fönster till amerikanska ambassaden i Sanaa.

  Foto: AP Bild 3 av 10

  Amerikanska flaggan bränns i samband med upploppen i Kairo för några veckor sedan.

  Foto: REUTERS Bild 4 av 10

  Protester i Kairo under natten till torsdagen.

  Foto: AP Bild 5 av 10

  Afghanistans president Hamid Karzai ställer in en resa till Norge eftersom han fruktar starka reaktioner även i Afghanistan.

  Foto: ARKIVBILD AP Bild 6 av 10

  USA skickar stridsfartyg och 50 marinkårssoldater till Libyen efter attentatet mot ambassaden. Samtidigt hårdnar klimatet mellan Obama och Romney. I en intervju anklagade Obama sin rival för att skjuta vilt utan att sikta först, något man inte kan göra som president.

  Foto: AP Bild 7 av 10

  USA:s ambassadör Chris Stevens och tre andra amerikaner dödades i attacken i Benghazi på ödesdatumet 11 september.

  Foto: REUTERS Bild 8 av 10

  Vid protesten i Kairo natten till onsdagen revs den amerikanska flaggan ned och ersattes enligt uppgifter med en svart fana.

  Foto: NASSER NASSER/AP Bild 9 av 10

  Natten till onsdagen eldhärjades amerikanska konsulatet i Benghazi och fyra amerikaner dödades.

  Foto: REUTERS Bild 10 av 10
  Annons
  X
  Annons
  X