Annons

Martin Gustafsson:Folkbildare sätter krokben för sig själva

Vi lever i en vetenskapsfientlig tid, menar föreningen Vetenskap och Folkbildning som i en ny samlingsskrift går till angrepp mot bland annat Freud. Men den självbelåtna tonen är kontraproduktiv, och ingenstans diskuteras frågan hur tilltron till vetenskaplig ­expertis går på tvärs mot idealet att tänka själv.

Under strecket
Publicerad

Med anledning av att Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) fyller 25 år har man i år ­givit ut artikelsamlingen Fakta eller fantasier. Föreställningar i vetenskapens gränstrakter, redigerad av ordföranden själv, Jesper Jerkert (Leopard, 215 s). De flesta av bokens artiklar har tidigare publicerats i föreningens tidskrift Folkvett, och samlingen ger en representativ bild av föreningens verksamhet och syfte.

I den presentation som ges i boken sägs föreningen vilja ”främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat”. Det är naturligtvis en stor och viktig uppgift, som kan genomföras på olika sätt. Att döma av artiklarna är det en viss del av denna uppgift som särskilt eggar för­eningsmedlemmarnas bildningsiver: att dra en gräns mellan riktig vetenskap och till vetenskap förklädd gallimatias. Med föreningens egna ord handlar det om att ”sprida saklig information om felaktiga ­föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt. Det handlar ofta om kontroversiella fenomen som astrologi, healing, homeopati, slagrutor, telepati, ufo, och så vidare”.

Annons
Annons
Annons