Annons
X
Annons
X

Folk vallfärdar – 93-årige Folke mekar ihop klenoder

Han är 93 år och ett tekniskt snille. Det känner folk till. Därför vallfärdar de till honom för att få hjälp. Hemma i verkstaden tillverkar Folke Josefsson nya motordelar, bilrattar och trähjul till veteranfordon. Bland mycket annat.

Folke Josefssons verkstad är en våt dröm för den tekniskt intresserade och rymmer sanslöst gott om verktyg. Som fräsverktygen i bakgrunden.
Folke Josefssons verkstad är en våt dröm för den tekniskt intresserade och rymmer sanslöst gott om verktyg. Som fräsverktygen i bakgrunden. Foto: Christer Olofsson

Han är pigg i kroppen, kristallklar i huvudet och har badat bastu varje fredag sedan 1946. Varenda dag arbetar han i sin verkstad och kör både bil och motorcykel.

– Hur man blir så här gammal? Jag har hållit igång hela tiden. Och ätit bra. Frugan var diabetiker och lagade förståndig mat. Jag tar gärna en sup, men med måtta. Varje dag går jag upp kvart i sju, läser tidningen, äter frukost och börjar jobba halv nio. Man mår bra av ett system. Rutiner, konstaterar Folke Josefsson hemma i köket i Nittorp utanför Tranemo.

Att renovera denna Rex är ett beställningsjobb som tagit tid. Folke har tillverkat allt ifrån växelpedalen, bromsreglaget och batterihållaren till axlar, sadelfjädrar och oljepumpens innerdrev. Till höger: Till Rex-motorcykeln har åldermannen gjutit strålkastarglaset i en egentillverkad form. Snacka om hantverk! Foto: Christer Olofsson

I det gula tegelhuset har han bott i över ett halvsekel. Och drev länge en mekanisk verkstad i en byggnad tvärs över gatan. Företaget sålde han så småningom och byggde ut sitt garage för att kunna fortsätta arbeta.

Annons
X

Folke har nämligen nästan obegränsat med jobb. Folk kommer till honom för att kunna få igång sina gamla klenoder, från veteranbilar och maskiner till lastbilar och jordbruksredskap. Om det inte går att få tag på reservdelar tillverkar han helt enkelt egna.

Stäng

HARRISONS HISTORIA – utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nu ska ni få höra, utbrister 93-åringen och startar en Rex-motorcykel i det välutrustade garaget.

  Folke har även tillverkat ett antal rattar till klassiska fordon, i körsbärsträ och aluminium. Här syns en ratt till en Porsche, med omkring 75 år på nacken. Foto: Christer Olofsson

  Det nyrenoverade 85-åriga ekipaget dundrar till och bjuder på en ohämmad skönsång. När hojen lämnades in till Folke var motorn genomgången men i övrigt var den rena skrothögen.

  På egen hand har han tillverkat allt ifrån växelpedalen, bromsreglaget och batterihållaren till axlar, sadelfjädrar och oljepumpens innerdrev. Samt hållaren till centralstödet där fjäderstålet härstammar från klingan till en gammal ramsåg. Han ligger även bakom strålkastarglaset som gjutits i en egentillverkad form.

  – Häromdagen fick jag in en metallsåg med ett utslitet snäckhjul. Jag ska göra ett nytt. Många kommer hit med för långa axlar till gamla bilar och vill ha kullagren flyttade. Någon ville ha en ny kolvstång till den fastrostade kolven till boglyftet på en lastbil. En annan hade tappat fjädern till en harv och jag fick tillverka ett par nya i tolvmillimeterstråd.

  Folke har gjort mellan 50 och 75 trähjul till äldre veteranbilar. Alla hjälpmedel är specialtillverkade för varje slags hjul. Han kopieringsfräser ekrarna, vilka måste bli identiska för att ett hjul ska fungera. Folke har tillverkat olika fixturer för olika slags hjul och arbetar med vältorkad ask. Foto: Christer Olofsson

  Folke tillverkar även trähjul till äldre veteranbilar. Det är en komplicerad process som bland annat involverar egentillverkade fräsfixturer. Under de senaste två decennierna har det blivit någonstans mellan 50 och 75 stycken, till veteraner som Dodge, Chevrolet och T-Ford.

  Därtill har den skicklige konstruktören tillverkat ett antal rattar, av körsbärsträ och aluminium, till klassiska fordon.

  – Det är roligt att arbeta med all slags teknik före 1970-talet. Och en tillfredsställelse att göra allt själv. Jag kan inte visa några papper på att jag kan något. Men jag klarar av det. Jag är envis, det måste man vara. Annars kommer man ingenstans, säger Folke Josefsson.

  Men nu börjar han bli smått otålig. Vi har tagit upp en stor del av hans arbetsdag. Nu ska åldermannen iväg och bada bastu.

  Det är ju fredag.

  Annons
  Annons

  Folke Josefssons verkstad är en våt dröm för den tekniskt intresserade och rymmer sanslöst gott om verktyg. Som fräsverktygen i bakgrunden.

  Foto: Christer Olofsson Bild 1 av 4

  Att renovera denna Rex är ett beställningsjobb som tagit tid. Folke har tillverkat allt ifrån växelpedalen, bromsreglaget och batterihållaren till axlar, sadelfjädrar och oljepumpens innerdrev. Till höger: Till Rex-motorcykeln har åldermannen gjutit strålkastarglaset i en egentillverkad form. Snacka om hantverk!

  Foto: Christer Olofsson Bild 2 av 4

  Folke har även tillverkat ett antal rattar till klassiska fordon, i körsbärsträ och aluminium. Här syns en ratt till en Porsche, med omkring 75 år på nacken.

  Foto: Christer Olofsson Bild 3 av 4

  Folke har gjort mellan 50 och 75 trähjul till äldre veteranbilar. Alla hjälpmedel är specialtillverkade för varje slags hjul. Han kopieringsfräser ekrarna, vilka måste bli identiska för att ett hjul ska fungera. Folke har tillverkat olika fixturer för olika slags hjul och arbetar med vältorkad ask.

  Foto: Christer Olofsson Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X