Annons
X
Annons
X

Folk tycker inte som journalister

Sänkt skatt och bibehållen kärnkraft. Det är förslag som allmänheten skriver under på men som svenska journalister i högre utsträckning säger nej till.

Av TT

I boken Den svenska journalistkåren som presenterades vid Göteborgs universitet på onsdagen redovisas flera forskningsrapporter om svenska journalisters åsikter, liv och leverne i förhållande till sina läsare, lyssnare och tittare.

Journalister beskrivs som mer nöjeslystna än folk i allmänhet. De går oftare på bio, teater och restaurang men är inte lika flitiga i trädgården.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Politik tycks däremot vara en faiblesse. 68 procent av journalisterna pratar politik minst en gång i veckan mot allmänhetens 25 procent. Journalister har också större förtroende för politiker än vad allmänheten har.

  Annons
  X

  Sympatier för miljöpartiet, vänsterpartiet och folkpartiet är starkare inom journalistkåren än hos folk i allmänhet. Däremot har moderaterna och socialdemokraterna relativt få sympatisörer inom kåren. Dessa mönster har funnits sedan första undersökningen 1989.

  Generellt ligger journalistkåren till vänster om sin publik. I sakfrågor märks skillnader i synen på exempelvis flyktingmottagningen i Sverige. 11 procent av journalisterna vill minska flyktingmottagandet mot allmänhetens 49 procent.

  Göteborg TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X