X
Annons
X
Foto: Emma-Sofia Olsson

”Folk tror att jag vill leva så här – nej, jag arbetar så”

Långläsning

Gretchen är folklig, flirtig, lite galen och vet hur man får igång en publik. Men under smink och peruk bor 45-årige Robert Aug som helst slöar hemma till en god Netflix-serie.

– På min hemsida har jag ett klyschigt citat som en reklambyrå har kommit på, "Festen startar när Gretchen kommer". Det låter ju överdrivet men är faktiskt helt sant.

Dragartisten Robert Aug skrattar till när han förklarar hur han och alter egot Gretchen har lyckats försörja sig som underhållare. Matt efter en tidig tågresa från Göteborg sitter han nedsjunken i en fåtölj på hotell Hasselbacken. Det är några timmar kvar till giget, en spelning på hotellets terrass som blir en tjuvstart till Prideveckans festkavalkad. Om en stund ska smink, peruk och festblåsa på, och den glada göteborgaren mitt emot mig, som kallar sig själv för "härlig men oerhört lat", ska transformeras till festens vilda mittpunkt.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 13
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 13
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 3 av 13

”Den är underbart lätt att hitta på flygplatser, jag har aldrig sett någon med en likadan så den är nog svår att stjäla. Alla britter har svarta resväskor ändå” svarar Robert på frågan om varför Storbritanniens flagga pryder hans resväska.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 4 av 13

Robert har klivit upp halv sex på morgonen för att ta tåget från Göteborg till Stockholm. Efter intervjun kryper han i säng, hoppas på ett par timmars sömn ”innan det är showtime”.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 5 av 13

Roberts smink i hotellbadrummet.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 6 av 13

”Själva förvandlingen är rent maskineri – det är inte längre spännande att sminka sig. Jag har klockat varje moment och lyckats få ner processen till 45 minuter, tidigare tog det mig det dubbla”.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 7 av 13
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 8 av 13

Som tonåring hånades Robert för sin femininitet, något som vände när han började med musikaler.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 9 av 13

Först prövas ett annat, tjockare hår men beslutet faller på denna: en lite luftigare skapelse för varma dagsspelningar.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 10 av 13

”Att stå på scen när allt fungerar – då kan fyra timmar gå bara så här.” Robert knäpper med fingrarna för att visa hur tiden flyger förbi. ”Det är underbart, fantastiskt, eufori!” På bild tillsammans med dj Leo.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 11 av 13

– Jag visste tidigt att jag inte var som alla andra. Men även om alla såg så bögiga ut på 80-talet fanns det inga förebilder för mig. Så när jag var 15-16 år gammal tänkte jag att eftersom kärleken kändes fel så skulle jag satsa stenhårt på att ha en karriär istället, säger Robert Aug.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 12 av 13

”För att blåsa rök i egen röv så att säga, har jag försökt vara där ingen annan är; ofta uppträtt långt ut i landet för en straight publik. Och ofta är det jävligt kul att vara just där.”

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 13 av 13
Annons
X
Annons
X
Annons
X