Annons
X
Annons
X

”Folk här tyckte att jag borde ha dödat henne”

När Annika Östberg försökte få tag i sin pojkväns pistol rusade Don Anderson fram och tog tag i hennes huvud, tryckte ner henne på marken och väntade på att hans kollegor skulle hjälpa till. Det berättar den polisman som grep Annika Östberg efter polismordet 1981 för SvD.se. ”Folk här tyckte att jag borde ha dödat henne”, säger han.

Foto: WWW.LAKECONEWS.COM

DON ANDERSON GREP ANNIKA ÖSTBERG EFTER POLISMORDET

För de boende i Lake County i nordvästra Kalifornien kommer den 2 maj 1981 alltid att förknippas med mordet på polismannen Richard Helbush.

Helbush, som jobbat som polisman i 13 år, var på väg hem efter ett arbetspass när han såg en bil med punktering vid vägkanten på Highway 29. Han ska ha stannat och frågat om han kunde hjälpa till, men blev istället skjuten tre gånger i ryggen och en gång i bakhuvudet.

Det berättar vännen och kollegan Don Anderson för SvD.se. Den döde Helbush dumpades vid vägkanten, samtidigt som Annika Östberg Deasy och pojkvännen Bob Cox stal hans tjänstevapen, plånbok och polisbilen.

Annons
X

Upprinnelsen var ett mord några dagar tidigare, då Bob Cox ska ha skjutit ihjäl en restaurangägare efter ett bråk. Cox och Östberg Deasy flydde därefter till Lake County där de stötte på Richard Helbush.

– De dödade honom, drog kroppen till sidan av vägen och stals hans bil för att fly. När han inte återrapporterade så skickade vi en patrull dit som hittade honom död, berättar Don Anderson på telefon från sitt kontor i staden Lakeview.

Don Anderson hörde larmet på polisradion och upptäckte sin kollegas stulna polisbil på en väg i bergsområdet Cobb Mountains.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag svängde runt, det blev en kortare biljakt innan de kraschade på väg 175 vid Dry Creek Road. Det var en skarp sväng som de missade, säger Don Anderson.

  Direkt efter kraschen uppstod skottlossning. Bob Cox ska ha avfyrat skott mot poliserna, som besvarade elden. Mitt i skottlossning kom ytterligare en polisbil till platsen, och Cox träffades av flera skott.

  – Han sköts i axeln och då kom Annika ut ur bilen. Först såg det ut som hon försökte gå mot mig, men sen vände hon tillbaka och lutade sig över honom. Jag gick runt bilen och var då bakom dem. Jag såg hur Annika försökte nå pistolen.

  Det fick Don Anderson att rusa fram. Han berättar hur han greppade tag i Annika Ösberg Deasys bakhuvud och tryckte ner henne mot marken. Både hon och Cox greps och fördes till polisstationen. Annika Östberg Deasy dömdes senare till livstids fängelse, medan pojkvännen tog sitt liv i häktet.

  – När jag besökte Sverige fick jag höra att jag var för brutal när jag grep henne. Men de försökte döda mig. Jag tryckte ner hennes ansikte i marken och efteråt märkte jag hur jag rivit loss en bit av hennes hår. När jag skulle få in henne i bilen gjorde hon motstånd.

  – Samtidigt så fick jag kritik från kollegor här hemma för att jag inte skjutit ihjäl dem båda. Folk här tyckte att jag borde ha dödat henne, berättar Don Anderson.

  I dag har han lämnat poliskåren och arbetar sedan 1990 istället som advokat. Men fallet Annika Östberg Deasy kommer han alltid att minnas. Mordet på vännen Richard Helbush har satt så djupa spår att han skrivit en bok om händelsen och nu letar efter ett bokförlag som vill ge ut den.

  Vad säger du om att Annika Östberg nu förts över till Sverige?

  – Vad ska man säga? Det finns inget som kan göra det som hände ogjort. Jag kommer alltid att känna ilska mot Annika, men hon har faktiskt tillbringat en väldigt lång tid i fängelset.

  Samtidigt får dock överförandet till Sverige hård kritik från annat håll. Anhöriga till Richard Helbush har enligt lokaltidningen Lake County News valt att inte uttala sig, men polisen i området säger sig vara ”förbannade” över händelseutvecklingen.

  Rod Mitchell har jobbat som sheriff i Lake County i 14 år, och han har hela tiden varit emot en överföring av Annika Östberg till Sverige.

  – Hon är dömd för flera allvarliga brott och jag kan inte förstå varför svenska myndigheter jobbat så hårt för att få hem en sådan person.

  – Vi vet inte vad det innebär att hon nu sätts i svenskt fängelse, vad vi förstått så kan det innebära att hon släpps snart. Jag kan inte förstå hur ni kan göra någon med hennes bakgrund till en kändis, säger Mitchell till SvD.se.

  Om Annika Östberg svd.sesam.se Här ligger Hinsebergs anstalt hitta.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: WWW.LAKECONEWS.COM Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X