Annons

Läs allt om USA-valet – utan kostnad

SvD:s USA-korrespondent Malin Ekman.
SvD:s USA-korrespondent Malin Ekman. Foto: Malin Hoelstad

Trump eller Biden? Mycket står på spel i det amerikanska presidentvalet och hela världen påverkas av utgången. Därför erbjuder nu Svenska Dagbladet tre månaders fri läsning så att alla kan följa bevakningen inför, under och efter valet i USA (därefter 199 kr per månad).

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Malin Ekman är Svenska Dagbladets korrespondent i USA och hon räknar med bråda dagar fram till valet den 3 november – och efter.

– Ja! Än så länge har ju verkligheten överträffat dikten och jag räknar med att händelseutvecklingen kommer svänga lika oförutsägbart framöver.

Debatten är oerhört polariserad när det gäller det amerikanska valet, i USA men även i Sverige. Vad gör du för att få fram flera perspektiv i det du skriver?

– Framför allt försöker jag prata politik med så många som jag bara kan och röra mig i många olika sammanhang. Det är en viktig ingång för mig i skrivandet. Jag försöker också att resa så mycket som det går med tanke på pandemin. Insikterna och inspirationen man får i mötet med människor är svåra att läsa sig till.

Du har redan skrivit en lång rad analyser och fördjupande texter om USA. Och om amerikansk politik. Vad är du själv mest nöjd med?

– Jag är nöjd de gånger jag tidigt pekat ut trender och skeenden som senare fått stor betydelse. Till exempel i mitt reportage om den amerikanska vänstern. Mest nyligen är jag glad att läsarna uppskattade ”Flykten från New York” i näringslivsdelen om hur de allra rikaste flyr staden under coronapandemin. Jag är också glad att jag fick en kort pratstund med Demokraternas kandidat Joe Biden i en gymnastiksal utanför Des Moines i Iowa i vintras.

Mitt i all politik så skrev du också en personlig essä om ensamhet som uppskattades enormt mycket av läsarna. Är det inte svårt att hoppa mellan så olika typer av journalistik?

– Jag trivs väldigt bra med att växla och älskar mitt jobb för att det tillåter mig att göra det. I essän kunde jag ge uttryck för mer personliga erfarenheter av livet i New York. På fritiden, i den mån jag har någon just nu förstås, skriver jag skönlitterärt.

Och så till sist så går det ju inte att undvika frågan: Hur går det i valet?

– Jag hoppas att jag är tillräckligt rutinerad för att undvika svara tvärsäkert på den, även om Biden länge haft ett övertag. Men Trump har överraskat förr och en viktig sak som journalist är att veta vad man inte vet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons