Annons
X
Annons
X

Följ riksdagens beslut, Kristersson

Det kan finnas anledning att utreda flera vägar att få en bättre arbetsmarknadsprövning, men dröj inte med att verkställa riksdagens beslut. Det skriver oppositionen inför regeringens besked om sjukförsäkringen som väntas i veckan.

[object Object]
Tomas Eneroth (S), Gunvor G Ericsson (MP) och Wiwi-Anne Johansson (V). Foto: BERTIL ERICSON, HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

INLÄGG | SJUKFÖRSÄKRINGEN

En minoritetsregerings utrymme för arrogans gentemot riksdagsmajoriteten är knappast stort.
Tomas Eneroth, Gunvor G Ericsson och Wiwi-Anne Johansson.

Gång efter annan rapporteras om hur sjuka människor kommer i kläm med de nya reglerna i sjukförsäkringen. De stora förändringar regeringen har genomfört slår stenhårt mot redan utsatta människor och försäkringen måste förändras i grunden. För att åtminstone komma tillrätta med ett problem har riksdagen vid två tillfällen beslutat att ändra reglerna för hur sjukskrivna ska prövas mot arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukskrivning.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har kritiserats hårt för att han inte verkställt riksdagens beslut utan i stället valt att utreda hur nuvarande lagstiftning kan skärpas ytterligare. Förra veckan kallade därför utskottet Kristersson till riksdagen för att begära förklaring till varför regeringen dröjt med att följa riksdagens beslut. Svaret väckte stor uppmärksamhet – ministern svarade att han inte avsåg att följa riksdagsbeslutet. De skarpa reaktioner som följde – med offentlig diskussion om förutsättningarna för misstroendeomröstning mot Kristersson – ledde till en offentlig ursäkt från statsrådet och ett besked om att han avser att komma tillbaka till riksdagen med besked i mars.

Annons
X

En minoritetsregerings utrymme för arrogans gentemot riksdagsmajoriteten är knappast stort – men i sak är det naturligtvis viktigast att vi får en förändring tillstånd för alla de människor som drabbats. Det är inte acceptabelt att personer som genomgår rehabilitering och är på väg tillbaka till arbete prövas mot en ”fiktiv” arbetsmarknad efter 180 dagar med utförsäkring och uppsägning som följd. Följden blir en ”anti-arbetslinje” som leder till ökad utslagning från arbetsmarknaden istället för fullföljd rehabilitering och återgång i arbete.

Vårt besked är lika enkelt som tydligt: Det kan finnas anledning att utreda flera vägar att få en bättre arbetsmarknadsprövning – gärna tillsammans med arbetsmarknadens parter och inom ramen för den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Men dröj inte med att verkställa riksdagens beslut!

Den utslagning som de nuvarande reglerna leder till är inte acceptabel. Vi förutsätter att regeringen återkommer till riksdagen med besked om hur riksdagsbeslutet ska fullföljas.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TOMAS ENEROTH (S)

  GUNVOR G ERICSSON (MP)

  WIWI-ANNE JOHANSSON (V)

  Annons
  Annons
  X

  Tomas Eneroth (S), Gunvor G Ericsson (MP) och Wiwi-Anne Johansson (V).

  Foto: BERTIL ERICSON, HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X