Annons

Tegnell: Vi har 100–200 nya fall dagligen

Anders Tegnell.
Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT

Läget i Sverige beskrivs som rätt stabilt under Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff om virusläget.

– Orosmomentet just nu är USA, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under strecket
Publicerad

Statsepidemiolog Anders Tegnell inleder onsdagens pressträff med en snabb översikt av läget i världen.

– Vi närmar oss 400 000 fall totalt, av dem är mer än hälften i Europa, och mer än hälften av dödsfallen har också skett i Europa såhär långt, säger Tegnell.

Orosmomentet just nu är USA där väldigt mycket händer väldigt snabbt, säger han.

Lägessituationen i Sverige är 2 510 fall och 42 dödsfall. 144 patienter har intensivvårdats hittills, varav några blivit utskrivna och någon avlidit.

– I Sverige har vi en rätt stabil situation. Vi har strax mellan 100 och 200 fall dagligen nu sedan mer än en vecka tillbaka, säger Tegnell, och berättar att de ser en viss ökning av antalet fall bland de över 70 år.

Vidare berättar han att man testar mer och mer för varje vecka som går, och det testningen kommer fortsätta att öka.

– Poängen med att testa är att det ska påverka vilka åtgärder man gör, säger Tegnell.

Fokuset ute i regionerna är framförallt att testa de som ska in i sjukvården för att hindra smittan att komma in där, och i andra hand personal som jobbar med äldre.

Annons
Annons

– Att testa ute i samhället under den period vi är i just nu leder inte till några förändringar av hanteringen av någonting, så det är inget som någon satsar på just nu, säger Tegnell.

Strategin för att minska hastigheten i smittspridningen är fortsatt densamma. Däribland att stanna hemma vid sjukdom, tänka över resor och jobba hemifrån om möjlighet finns.

– Framförallt ska man inte resa och hälsa på sina gamla anhöriga nu under påsk. Det är inte lämpligt, säger Tegnell.

Anders Tegnell får frågan om det räcker att göra som vi gör i Sverige och ha rekommendationer och låta personer ta eget ansvar för att hindra smittspridning.

– Hittills är vi nöjda med vad vi ser och hör. Vi kan titta på kurvorna som ännu inte stiger på ett katastrofalt sätt. Vi tror att vi kan fortsätta på det sätt vi gör. Folk är väldigt ansvarsfulla och tar rätt beslut, säger Anders Tegnell.

Socialstyrelsen får frågan om vad planen är när skyddsutrustning till vårdpersonal tar slut. Detta efter att Vårdförbundet slått larm om att viss utrustning kan ta slut inom några dagar.

– Målsättningen är att skyddsutrustningen för den personal som vårdar inte ska ta slut, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Varken Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har fått några signaler om att skyddsutrustningen håller på att ta slut.

– Det finns inga överskott, det finns inga stora lager att ta ifrån, men det är inte slut på skyddsutrustning i landet, säger Taha Alexandersson.

I förra veckan beslutade regeringen om en ny förordning som ger Socialstyrelsen rätt att omfördela material mellan regioner.

Annons
Annons

– Vi kan absolut snabba upp processen med att samordna det här bättre och det är väl den fasen vi får gå in i ännu mer nu, att försöka omfördela nationellt för att det inte ska uppstå det här behovet, säger Taha Alexandersson.

Hittills har dock ingen region rapporterat ett överskott av material som man inte använder.

Svante Werger från MSB lyfter fram två olika modeller som tillsammans blir en samlad lösning för frivilligstöd till kommunerna.

Den ena modellen handlar sammanfattningsvis om att lyfta fram och förstärka frivilliga resursgrupper (FRG) där de finns.

– Det är ett etablerat koncept i 155 kommuner. Civilförsvarsförbundet har länge haft uppdraget att utbilda frivilliga för den här uppgiften, men de frivilliga som ingår i en FRG, de kan komma från alla frivilliga försvarsorganisationer.

Nu får Civilförsvarsförbundet en nationell samordningsroll för hanteringen av förstärkningslösningen inom ramen för coronahanteringen.

Den andra modellen beskrivs som en mer akut lösning, för de kommuner som inte har en frivillig resursgrupp eller som på annat sätt löst frågan om samordning av frivilligresurser vid kriser.

För den sistnämnda modellen har en gemensam avsiktsförklaring tecknats av MSB tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen, Svenska Kyrkan, Svenska Röda Korset och Sveriges stadsmissioner.

– Det här ett erbjudande som kan startas upp för kommuner som önskar få samlat stöd och en struktur för det, säger Werger.

Georgios Kontorinis från Civilförsvarsförbundet ger exempel på vad frivilligorganisationerna kan hjälpa till med och vad som redan görs.

– Det kan vara kommunikationsinsatser, information, stöd inom äldreomsorgen, administration, avspärrningar, övervakning och tolkhjälp. Vi kan fungera som extra armar och ben för kommunerna.

– Redan i dag är konkreta exempel hemleverans av livsmedel och receptbelagda läkemedel, säger Georgios Kontorinis.

Fredrik Lennartsson, avdelningschef vid Sveriges Kommuner och Regioner berättar om ett ökat tryck i Sveriges kommuner.

– Det är glädjande att vi enats om att samverka för att stärka stödet för de invånare som behöver det, säger Lennartsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons